1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin rauhanturvaajista sopu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin rauhanturvajoukkojen sijoittamisesta on päästy vihdoin sopuun, sanoo maan ulkoministeri Abdullah Abdullah.

Varsinaista sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu. Kabulin YK-joukkojen edustaja sanoi kuitenkin aiemmin, että sopimus voisi jäädä auki lähinnä siinä tapauksessa, ettei tapaamista osapuolien välille kyettäisi järjestämään, kertoo BBC.

Abdullahin mukaan joukkoja sijoitetaan aluksi pääkaupunkiin Kabuliin ja myöhemmin myös muihin kohteisiin. Hän sanoi pitävänsä joukkojen toiminnan pikaista aloittamista tärkeänä.

Joukon on sanottu aiemmin olevan noin 3 000 sotilaan vahvuinen. Heistä tuhatkunta vastaisi turvallisuudesta.

Saksalainen armeijalähde kertoi lauantaina, että etujoukko lähtisi matkaan maanantaina. Joukko brittiläisiä rauhanturvaajia on ollut jo jonkin aikaa maassa.

Ulkoministeri Abdullah sanoi sunnuntaina myös Osama bin Ladenin olevan todennäköisesti vielä Afganistanissa, joskaan tarkkaa tietoa hänen olinpaikastaan ei ole. Perjantaina puolustusministeri Mohammed Fahim arveli bin Ladenin paenneen Pakistanin puolelle.

Afganistan suostuu pommitusten jatkamiseen

Afganistanin hallitus kertoi sunnuntaina suostuvansa Yhdysvaltain ilmaiskujen jatkumiseen, kunnes viimeisetkin al-Qaidan ja talibanien vastarinnan rippeet on tuhottu.

Afgaanien uutistoimiston AIP:n mukaan 15 siviiliä kuoli lauantaina USA:n pommituksessa itäisessä Paktian maakunnassa. Silminnäkijöiden mukaan useimmat olivat naisia ja lapsia.

Afganistanin uuden kulttuuriministerin Raheen Makhdoomin mukaan maa aikoo rakentaa uudestaan talibanien viime maaliskuussa tuhoamat valtavat Buddha-patsaat. Bamiyanin kaksi jätti-Buddhaa kuuluivat maailman kulttuuriaarteisiin.

Reuters, AP, AFP, BBC

Lue seuraavaksi