"Huumeiden käytöstä ei pitäisi tuomita"

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rikoslain mukaan huumeiden käyttäjiä ei pitäisi syyttää ja tuomita oikeudessa, sanoo rikosoikeuden tutkija, oikeustieteen lisensiaatti Antti Hirvonen.

Huumeiden käyttö on kriminalisoitu lähes kaikissa Euroopan maissa, mutta vain Suomessa ja Ruotsissa tuomitaan omaa käyttöä varten huumeita hallussapitäviä ja ostavia, Hirvonen sanoo.

Näistä syistä 70 prosenttia vuonna 1995 Suomessa huumausainerikoksista tuomituista sai sakkoja.

Hirvosen mukaan vuoden 1972 huumausainelain ajatus oli, ettei huumeiden käyttäjiä tuomittaisi, vaikka asia kriminalisoitiinkin.

Esimerkiksi Saksan perustuslakituomioistuin on päättänyt, että huumeiden käyttäjät tulee jättää tuomitsematta. Myös syyttäjät on velvoitettu omaksumaan tässä yhteinen linja.

"Kriminalisointi lisää syrjäytymistä"

Hirvosen mukaan kriminalisoinnin takia huumeiden käyttäjät pelkäävät hakeutua hoitoon ja syrjäytyvät entisestään. Tämä taas osaltaan johtaa siihen, että tartuntataudit leviävät, hän lisää.

Laissa on myös erityinen toimenpiteistä luopumispykälä. Sen mukaan syyte voidaan jättää ajamatta, jos teko ei ollut omiaan heikentämään lainkuuliaisuutta.

Huumeiden käyttäjä voidaan jättää syyttämättä myös silloin, jos henkilö sitoutuu sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymään hoitoon.

- Muutoksen pitäisi lähteä syyttäjistä ja tuomioistuimista, jotta se vaikuttaisi myös käytännön tasolla poliisien työhön, Hirvonen toteaa.