1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuosi 2002 aloitti Euroopassa eurojen ajan

Vuotta 2002 on otettu vastaan ilotulituksin ja katujuhlin maapallon ympäri. Euroopassa vuodenvaihde merkitsi ennen muuta eurorahaan siirtymistä, mitä juhlistettiin näyttävästi muun muassa EU:n pääkaupungissa Brysselissä.

Euro leipoitui juhlan kunniaksi myös kakuiksi

Cinquantenairen puistoon järjestettyyn eurojuhlaan kerääntyi kymmeniätuhansia ihmisiä. Juhlan alussa esiteltiin kaikki 12 euromaata. Suomen esittelyssä vilahti hirvi, ja taustalla soi Sibeliuksen Finlandia. Tilaisuutta julisti myös näyttävä ilotulitus ja vartavasten sävelletty Euro Bridge -teos.

Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi uudenvuodenpuheessaan, että euron käyttöönotto on voitoksi Euroopalle ja vahvistaa maanosaa.

Siitä huolimatta Ranskalla on Chiracin mukaan edessään laajoja poliittisia ja taloudellisia uudistustarpeita, jos euron halutaan muodostuvan maalle menestystarinaksi.

Saksassa, jonka kansalaiset ovat suhtautuneet uuteen valuuttaan keskimääräistä eurooppalaista epäilevämmin, järjestettiin D-markalle epäviralliset mutta näyttävät hautajaiset Gifhornissa Ala-Saksin osavaltiossa. Oma markka oli loppuun saakka monille Saksan sodan jälkeisen taloudellisen nousun symboli.

Kiinanluumuja ja ruusuja ensimmäisillä euroilla

Virallinen Saksa sen sijaan järjesti juhlat Brandenburgin portilla Berliinissä. Rahaliiton moottoreihin kuulunut entinen liittokansleri Helmut Kohl sanoi, että yhteinen valuutta sitoo yhteen entiset viholliset estäen vastaiset sodat.

Suomi ja Kreikka siirtyivät EU:n itäisimpinä valtioina ensimmäisinä yhteyisvaluuttaan, mutta jo kaksi tuntia ennen niitä euro oli käypää valuuttaa Intian valtameressä sijaitsevalla Reunionin saarella, joka kuuluu Ranskan merentakaisiin alueisiin.

Reunionissa ensimmämmäinen euro-ostos oli kilo litsejä eli kiinanluumuja, kun taas Wienissä EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi osti vaimolleen ruusukimpun. Suomessa valtiovarainministeri Sauli Niinistö sijoitti ensimmäisen euronsa kahvikupilliseen.

Perinteistä juhlintaa ja väkivaltaisuuksia

New Yorkissa Time Squarella uutta vuotta juhlittiin muuten kuten ennenkin mutta yleisilme oli sangen isänmaallinen ja terrori-iskujen pelossa turvajärjestelyt olivat poikkeukselliset.

Myös Kremlin kello

kaiutti uutta vuotta

Thaimaassa uusi vuosi alkaa synkästi: lomaliikenteessä ja väkivaltaisuuksissa on kuollut liki 400 ihmistä. Perussa puolestaan surraan ilotulitteesta syttyneen palon lähes 300:a kuolonuhria.

Myöskään Euroopassa ei kaduille keräännytty pelkästään iloisin mielin.

Nuorisojoukko ja poliisi ottivat yöllä yhteen Ranskassa Strassbourgissa, jossa mellakoinnista on tullut uudenvuodentapa. Yksi nuorukainen ja kolme poliisia loukkaantui. Mellakoissa myös muun muassa poltettiin 49 autoa.

Moskovassa presidentti Vladimir Putin iloitsi uudenvuodenpuheessaan Venäjän kansainvälinen aseman kohentumisesta ja kansan elintason noususta talouskasvun myötä.

Hänen mukaansa Venäjä on etääntynyt päivä päivältä Neuvostoliiton hajoamisesta aiheutuneesta kuohunnasta.

Kiinan presidentti Jiang Zemin puolestaan sanoi, että Kiina osallistuu täysin YK:ssa sovittavaan terrorismin vastaiseen taisteluun. Jiangin mukaan terrorismista tuli viime vuonna suuri uhka maailmanrauhalle. Hän ei kuitenkaan ollut pelkästään sovinnollinen, vaan lähetti Taiwanille sellaisia terveisiä, että tänä vuonna Kiina yhdistyy.

Reuters, AP, AFP, YLE24