1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euron käyttöönotto sujunut melko hyvin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Verotoimistot rajoittavat asiakas- ja puhelinpalveluaan euroon siirtymisen vuoksi. Yritykset ovat selvinneet euron käyttöönotosta hyvin, vaikka pieniä ongelmia eurokäteisen kanssa on ollut joka kolmannella.

Verokortteihin ei voi tehdä muutoksia ensi viikon aikana. Myöskään uusia ennakkoperintätodistuksia ei voida antaa. Muutoksia vanhoihin verokortteihin voi kuitenkin tehdä vielä tällä viikolla.

Kaikkiaan 180 lähinnä kaupan ja palvelualan yritystä vastasi keskiviikkona puolenpäivän aikaan Suomen Yrittäjien tekemään kyselyyn. Suurimmaksi ongelmaksi nousi tottumattomuus uuteen rahaan. Kaupanalalla korostuvat myös rahanvaihtokustannukset. Kustannuksia on lisännyt mm. työmäärän kasvaminen.

Kartoituksen mukaan 80 prosenttia yrityksistä on jo siirtynyt kokonaan euroon. Kaupan alalla osuus on peräti 90 prosenttia. Osuuspankkikeskuksesta arvioidaan, että valtaosa markkinoilla pyörivistä rahoista on euroja jo viikon kuluessa.

Pankkien kerrottiin puolestaan olleen keskiviikkona pääosin ruuhkattomia. Rauhallisuuden syyksi arveltiin muun muassa kovia pakkasia ja sitä, että ohjeet hätäilyn välttämiseksi on ymmärretty.

Euro todellisessa testissä Euroopassa

Noin 300 miljoonan eurooppalaisen yhteisvaluutta euro selvisi melko hyvin ensimmäisestä tulikokeestaan, kun työt alkoivat ja kaupat aukesivat keskiviikkona lomapäivien jälkeen.

Asiointi mm. pankeissa ja kaupoissa oli kuitenkin normaalia hitaampaa ja paikoin pitkät jonot ovat herättäneet laajaa ärtymystä.

Etenkin Saksassa pankeissa oli pitkiä jonoja, kun kansalaiset halusivat vaihtaa Saksan markkoja euroiksi konttoreissa. Joissakin saksalaispankeissa jouduttiin jopa rajoittamaan asiakkaiden sisäänpääsyä.

Ranskassa ammattiliitot peruivat keskiviikkona iltapäivällä aiemmin antamansa pankkivirkailijoiden lakkokehotuksen sen jälkeen, kun sen vaikutus näytti jäävän toivottua vähäisemmäksi.

Myös vain pieni osa postityöntekijöistä totteli lakkokehotusta. Koko Ranskan alueella vain noin kolme prosenttia postivirkailijoista jätti menemättä työpaikoille.

Italiassa maan keskuspankin työntekijöitä oli keskiviikkona myös lakossa, mutta siitä huolimatta pankin toimistoja oli auki suurimmissa kaupungeissa.

Itävallassa puolestaan runsaat kaksi ja puoli tuhatta pankkiautomaattia oli iltapäivällä tunnin pois käytöstä, kun järjestelmä jumiutui liian monen samanaikaisen euronoston takia.

EU:n talouskomissaarin Pedro Solbesin mukaan noin 80 prosenttia euroalueen pankkiautomaateista jakoi jo euroseteleitä.

Tiistaina automaateista nostettiin euroja ennätystahtia. Maailman suurin rahanvaihto-operaatio sujui vuoden ensimmäisenä päivänä hyvin kaikissa 12 euromaassa.

AP, AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi