1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kääpiöpossuilta kelpo elimiä ihmisille?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat onnistuneet kloonaamaan sikoja, joilta toivotaan suurta apua elinsiirtoa jonottaville. Kääpiösioilta on poistettu geeni, joka saa ihmiselimistön hylkimään sikojen elimiä. Hylkiminen on siirtojen suurin ongelma.

Skotlantilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kilpasilla sikojen kloonauksessa.

Ensimmäisten geenimanipuloitujen possujen ilmoitettiin syntyneen joulupäivänä Skotlannissa, mutta pahnue, joka on yhdysvaltalaisten geenitutkijoiden työn tulos, syntyi jo syyskuussa, Science-lehti kirjoittaa.

Tutkijat toivovat, että kääpiösikojen jatkojalostus johtaa onnistuneisiin elinsiirtoihin muutaman vuoden päästä. Kääpiösikojen elimet ovat kooltaankin sopivia ihmisille. Skottitutkijat etsivät kääpiöpossujen soluista myös parannuskeinoa diabetekseen.

Sadat miljoonat sairaat ihmiset jonottavat sopivaa elintä. Yksistään Yhdysvalloissa kuolee päivittäin 16 uuden munuaisen, sydämen, keuhkojen, maksan tai haiman odottajaa.

Elinsiirroissa eläimiltä ihmisille on paitsi eettiset, myös terveydelliset riskinsä. Joidenkin sikojen kantamien virusten pelätään tarttuvan ihmiseen ja aiheuttavan uusia sairauksia. Tutkijat korostavatkin, että elinten ihmisluovuttajia tarvitaan yhä kipeästi.

AFP, BBC

Lue seuraavaksi