Yhdysvallat pidätti Talibanin entisen lähettilään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanissa olevat Yhdysvaltain joukot ovat pidättäneet Talibanin entisen Pakistanin-suurlähettilään Abdul Salam Zaeefin. Zaeef palasi lauantaina Afganistaniin Pakistanin karkotettua hänet.

Abdul Salam Zaeef

34-vuotias pataani Zaeef tuli tunnetuksi esiintyessään Talibanin puhemiehenä syyskuun terrori-iskujen jälkeen. Hän järjesti televisioituja lehdistötilaisuuksia lähes joka päivä.

Zaeef on tähän mennessä korkea-arvoisin henkilö amerikkalaisten joukkojen hallussa olevista talibaneista.

Kaikkiaan pidätettynä on 307 Talibanin ja al-Qaidan jäsentä tai tukijaa. Suurinta osaa heistä säilytetään Kandaharissa sijaitsevassa tukikohdassa, mutta myöhemmin vangit on tarkoitus siirtää mahdollisesti Kuubaan Guantanamoon Yhdysvaltain tukikohtaan.

Aiemmin lauantaina Yhdysvallat kertoi myös ottaneensa kiinni tärkeän al-Qaida liikkeen jäsenen, Ibn al-Shaikh al-Libin. Yhdysvaltain mukaan al-Libi on johtanut al-Qaidan terroristien kouluttamista Khaldanin leirillä.

Talibanien hengellinen johtaja mullah Muhammad Omar sen sijaan jatkaa pakoaan. Lauantaina Afganistanin viranomaiset kertoivat Omarin paenneen piirittäjiltään Helmandin maakunnasta.

Omarin tämänhetkisestä olinpaikasta ei ole mitään tietoa. Myös Yhdysvaltain terrori-iskujen pääepäilty Osama bin Laden jatkaa pakoaan.

Yhdysvallat aikoo jatkaa Afganistanin pommituksia toistaiseksi.

Yhdysvaltain Afganistanin erityislähettiläs Zalmay Khalilzad sanoi lauantaina Kabulissa pommitusten jatkuvan, kunnes operaation tavoitteet on saavutettu ja Taliban- ja al-Qaida-johtajat on saatu kiinni.

Reuters, AFP, STT