Blair yllätyskäynnillä Afganistanissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian pääministeri Tony Blair on vieraillut Afganistanissa ensimmäisenä länsijohtajana vuosikymmeniin. Maanantaisella yllätysvierailullaan Blair lupasi, ettei muu maailma enää hylkää afganistanilaisia.

Blair poikkesi Afganistaniin Intiaan ja Pakistaniin tekemänsä rauhanmatkansa päätteeksi. Vierailullaan hän pyrkii osoittamaan, että Britannia on sitoutunut Afganistanin jälleenrakentamiseen.

- Afganistan on ollut liian pitkään laiminlyöty valtio, ja koko maailma on joutunut maksamaan hinnan terrorismina ja huumeiden leviämisenä ja viimein kuolemana ja tuhona Yhdysvalloissa, Blair sanoi.

Sotilaskoneella saapunutta Blairia isännöi Bagramin lentotukikohdassa väliaikaishallituksen pääministeri Hamid Karzai. Blair tapasi myös brittiläisten rauhanturvaajien komentajan John McCollin ja YK-lähettiläs Lakhdar Brahimin.

Blair jatkoi matkaansa kohti Lontoota tiistain vastaisena yönä.

Pakistan ilmoitti tiistaina palauttavansa täydet diplomaattisuhteet Afganistaniin. Ne katkaistiin syyskuussa Yhdysvaltoihin tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Blair kehotti kiistapuolia neuvotteluihin

Britannian pääministeri Tony Blair tapasi maanantaina Pakistanissa maan presidentin Pervez Musharrafin. Tämä kertoi tuomitsevansa terrorismin kaikissa sen muodoissa. Blairin tavoitteena oli kuulla tämä kanta Musharrafilta.

Tapaamisessa Blair myös patisti Intiaa ja Pakistania järjestämään pikaisesti neuvottelut osapuolten kiistan kohteena olevasta Kashmirin alueesta. Intia sulki viimeksi tänään laskuista neuvottelut Pakistanin kanssa, eikä tilanne maiden rajalla ole muuttunut.

Ydinasevaltiot Intia ja Pakistan ovat keskittäneet joukkoja ja kärhämöineet rajalla viimekuisen terrori-iskun jälkeen. Intian parlamenttiin tehtiin 13. joulukuuta viiden miehen voimin itsemurhaisku, jossa kuoli kaikkiaan 14 ihmistä.

Laukaustenvaihto maiden rajavyöhykkeellä jatkui myös maanantaina. Intian mukaan ammuskelussa sai surmansa yksi intialainen ja viisi pakistanilaista sotilasta.

Intian puolustusministerin George Fernandesin mukaan tilanne maiden rajalla ei ole muuttunut Etelä-Aasian maiden Nepalissa pidetyn huippukokouksen jälkeen. Poliisin mukaan ainakin 24 ihmistä on saanut surmansa ja 30 haavoittunut väkivaltaisuuksissa kiistellyllä Kashmirin alueella sunnuntai-illan jälkeen.

Intia syyttää Pakistania ääri-islamilaisen terrorin tukijaksi, ja Blair yrittää saada Pakistanin tuomitsemaan terrorismin kaikki muodot. Blair keskusteli sunnuntaina Intiassa pääministeri Atal Behari Vajpayeen kanssa.

Intialle ei riitä se, että Pakistan on parin viikon aikana pidättänyt lukuisia islamistijärjestöjen jäseniä. Pakistan on jahdannut myös niitä kahta ryhmää, joita Intia pitää vastuullisina parlamenttiin tehtyyn iskuun.

Intian ja Pakistanin välit ovat vanhastaan kalseat rauhattoman Kashmirin alueen vuoksi. Siellä muslimijärjestöt taistelevat Intian hallitusvaltaa vastaan Pakistanin tuella.

Reuters, AP, Itar-Tass, YLE24