Saamenkieliset tv-uutiset alkoivat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ensimmäiset Yleisradion saamenkieliset tv-uutiset nähtiin Suomessa maanantai-iltana. Vajaan kymmenen minuutin mittaiset tv-uutiset tulevat tv-ykköseltä.

Uutislähetys on yhteinen Ruotsin ja Norjan kanssa. Uutisten näkyvyysalue on tällä hetkellä pohjoisin Lappi, mutta suunnitelmissa on myös toinen, valtakunnallinen uutislähetys myöhäisillassa.

Uutiset ovat tiistaista lähtien nähtävissä tekstitettynä myös (YLEn) Saamen Radion nettisivuilla, aina ilta puoliyhdeksän jälkeen.

Saamenkieliset tv-uutiset tulevat arkisin, maanantaista perjantaihin kello 18 tv-yhdeltä ja kestävät yhdeksän minuuttia.

Uutisten lähetyspaikka on aina Norjan Karasjoki, josta saamenkielisiä uutisia on lähetetty Norjaan ja Ruotsiin jo elokuusta lähtien. Aluetoimitukset ovat Ruotsin Kiirunassa ja Inarissa.

Saamen radion mukaantulon myötä lisääntyvät uutiset Suomen saamelaisalueelta, kertoo Saamen radion aluepäällikkö Juhani Nousuniemi.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kantaa studiotekniikan myötä suurimmat kustannukset yhteispohjoismaisista uutisista. YLEn maksettavaksi tulevat omat palkka- sekä siirto- ja jakelukustannukset.

Uutisten alle jäävät FST:n ruotsinkieliset lastenohjelmat. Laajemman lähetysalueen esteenä olikin FST.n haluttomuus karsia ohjelmansa näkyvyyttä laajemmalla alueella. Toisessa vaihtoehdossa - tv-kahdessa- alle olisivat jääneet valtakunnan uutiset, mitä pidettiin vielä haitallisempana. Toivoa laajemmasta alueesta kuitenkin on, kertoo Nousuniemi.