Italian EU-asenne huolestuttaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Italian EU-myönteisen ulkoministerin Renato Ruggieron lauantainen ero on synnyttänyt huolestuneita reaktioita eri puolilla Euroopan unionia.

Renato Ruggiero

Useiden jäsenmaiden hallitukset ovat pahoitelleet eroa ja Italian oikeistolaista pääministeriä Silvio Berlusconia on vaadittu selventämään maan EU-politiikan linjauksia.

Ruggiero erosi lauantaina riitannuttuaan Berlusconin kanssa euron käyttöönotosta. Ruggiero oli arvostellut julkisesti usean Italian hallituksen ministerin euroskeptisiä lausuntoja. Jo aiemmin hän oli ajautunut muun hallituksen kanssa kiistoihin maan Eurooppa-politiikasta.

Italian on pelätty ryhtyvän jopa jarruttamaan useita EU-hankkeita. Berlusconi on viime kuukausien aikana suhtautunut nuivasti muun muassa yleiseurooppalaisen pidätysmääräyksen luomiseen. Laekenin huippukokouksessa hän puolestaan esti EU:n ruokaviraston sijoittamisen Helsinkiin vaatien virastoa Parmaan.

Berlusconi, joka on ottanut nyt hoitaakseen ulkoministerin tehtävät, vakuutti kuitenkin maanantaina International Herald Tribune -lehdessä maansa sitoutumista euroon ja Euroopan integraatioon.

Berlusconin mukaan Eurooppa on italialaisille ihanne ja välttämättömyys, sillä se on taannut maalle vaurautta, turvallisuutta ja rauhaa.

Myös EU:n puheenjohtajamaan Espanjan ulkoministeri Josep Pique arvioi maanantaina, että kyseessä on Italian sisäinen asia, eikä siitä muodostu ongelmaa unionille.

Piquen oli määrä matkustaa tiistaina Roomaan, jossa hänen piti alkuperäisen ohjelman mukaan neuvotella Ruggieron kanssa. Espanjan diplomaattilähteiden mukaan Pique on kuitenkin toistaiseksi lykännyt matkaansa.

Pankkilakko kiusaa italialaisia

Pankkityöntekijät ovat olleet maanantaina vuorokauden mittaisessa lakossa kaikkialla Italiassa protestoidakseen pankkien asennoitumista euron käyttöönottoon.

Työntekijät, jotka sanovat olevansa jo ennestään ylityöllistettyjä, arvostelevat pankkeja siitä, etteivät ne ole suostuneet palkkaamaan riittävästi lisätyövoimaa euroon siirtymistä varten. Työntekijät vaativat myös korotuksia palkkoihin.

Pankkeja puolestaan on ärsyttänyt työntekijöiden lakon ajankohta. Pankkien mukaan työtaistelu ajoittuu kriittiseen päivään euron käyttöönoton kannalta. Noin 90 prosenttia pankkivirkailijoista on osallistunut lakkoon.

Pankkilakko vaikeuttaa entisestään Italian siirtymistä euroon. Toistaiseksi juuri Italiassa on ollut euromaista eniten ongelmia uuden valuutan käyttöönotossa.

Kun eurosetelit ja -kolikot tulivat laillisiksi maksuvälineiksi vuoden vaihtuessa viime viikolla, Italiassa muodostui pankkeihin valtavia jonoja, kun ihmiset koettivat vaihtaa liiroja euroiksi. Italian moottoriteillä muodostui myös pitkiä jonoja tietulleille.

Reuters, AFP, AP, YLE24