Afganistan: Bin Laden luultavasti yhä maassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Terrorismista epäilty Osama bin Laden on todennäköisesti yhä Afganistanissa, sanoo maan väliaikainen ulkoministeri Abdullah Abdullah. Hänellä ei kuitenkaan ole käsitystä bin Ladenin mahdollisesta olinpaikasta.

Talibanin taistelijoita lopun edellä lokakuussa

Myös naapurimaan Pakistanin presidentti Pervez Musharraf uskoo bin Ladenin yhä olevan Afganistanissa ja piileskelevän kenties Afganistanin itäosan vuoristossa. Asiasta kertoivat Musharrafin Islamabadissa tavanneet yhdysvaltalaissenaattorit.

Yhdysvaltojen apulaispuolustusministeri Paul Wolfowitz puolestaan pitää Somaliaa todennäköisimpänä paikkana, jonne al-Qaidan-verkoston terroristit yrittävät paeta.

Yhdysvaltojen toimintamahdollisuudet siellä ovat kuitenkin rajalliset, koska maan hallitus on hyvin heikko tai sitä ei ole lainkaan, Wolfowitz sanoo New York Timesin haastattelussa.

Hänen mukaansa USA keskittyy jatkossa todennäköisesti estämään terroristiryhmien pääsyn Somaliaan, Jemeniin, Indonesiaan ja Filippiineille.

Talibanin entisiä johtajia antautui

Useita syrjäytetyn Taliban-hallinnon johtajia on antautunut viranomaisille Kandaharin maakunnassa Afganistanissa. Asiasta kertoi Kandaharin kuvernöörin tiedottaja Khalid Pashtun tiistaina.

Antautuneiden joukossa on kolme entistä Taliban-hallinnon ministeriä, Pashtun kertoi. Nämä ovat puolustusministeri mulla Ubai Dullah, oikeusministeri mulla Turabi sekä kaivoksista ja teollisuudesta vastannut mulla Saadudin.

Lisää antautumishalukkaita talibaneja saapuu Kandahariin yksi kerrallaan, tiedottaja kertoi.

Taliban-hallituksen tiedotuksesta vastannut Abdul Hayee Motmain puolestaan on pidätetty ja luovutettu yhdysvaltalaisille. Hänen pidätyksensä uskotaan edesauttavan etsityimmän islamistijohtajan mulla Mohammad Omarin löytymistä.

Mohammad Omar on Pashtunin mukaan todennäköisesti edelleen Afganistanissa, tarkemmin Baghranin alueen vuorilla pohjoisessa Helmandin maakunnassa.

- Baghran on hyvin iso, vuoristoinen alue. Häntä (Omaria) on vaikea löytää nopeasti, Pashtun selitti puhelimitse uutistoimisto Reutersille.

Etsintöihin osallistuu hänen mukaansa kuitenkin tuhansia sotureita. Omar ei pääse pakoon, Pashtun vakuutti.

Mulla Omar on ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen hengellinen johtaja ja Osama bin Ladenin ohella etsityin terroriepäilty. Yhdysvaltain johtama liittouma suisti Talibanin vallasta marraskuusta.

Reuters, AFP