Kashmir murheenkryyninä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakistan ei hyväksynyt muslimienemmistöisen Kashmirin liittämistä Intiaan, ja vuonna 1948 tuoreet valtiot sotivatkin jo ensimmäisen sotansa Kashmirista.

Sodan päätyttyä Kashmirin halki vedettiin tulitaukolinja. Kolmasosa Kashmirista jäi Pakistanin hallintaan, loppuosa alueesta jäi Intialle.

Tulitaukolinjan perustaminen ei estänyt maita sotimasta Kashmirista uudestaan vuonna 1965.

Tämäkään sota ei tuonut muutosta tilanteeseen, Kashmir jäi edelleen suurimmalta osin Intian hallintaan.

Sotien välillä tai niiden jälkeenkään Kashmirissa ei ole ollut rauhallista.

Erinäiset muslimissiryhmät ovat tehneet jatkuvasti terrori-iskuja Kashmirissa, ja kymmenettuhannet ihmiset, joista suurin osa siviilejä, ovat saaneet surmansa terrorismin uhreina.

Juuri muslimisissien toiminta aiheuttaa suurinta kitkaa Intian ja Pakistanin välillä: Intia syyttää Pakistania sissien asellisesta tukemisesta, Pakistan sanoo antavansa sisseille ainoastaan moraalista tukea.

Intian mukaan Kashmirissa ja sitä ympäröivillä alueilla toimii 125 000 sissiä.

YK on erittäin huolissaan Kashmirin siviilien asemasta, mutta nopeaa ratkaisua kriisiin ei ole odotettavissa vetoomuksista huolimatta. Aivan hiljattain Intia kieltäytyi jälleen turvautumasta ulkomaiseen välittäjään kiistan ratkaisemiseksi. Intian mukaan kiista Kashmirista voidaan selvittää ainoastaan kahdenvälisissä neuvotteluissa.

Riitelyn jatkuessa Kashmirin ihmisoikeustilanne heikkenee päivä päivältä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan muslimisissit ovat aloittaneet hindusiviilien järjestelmälliset surmat.

Sanoiko kolmas kerta toden?

Kolmannen sotansa Intia ja Pakistan sotivat vuonna 1971, kun Itä-Pakistan itsenäistyi.

Alun perin Pakistanin valtio oli jaettu kahtia, Länsi- ja Itä-Pakistaniin.

Pian kävi kuitenkin selväksi, että kahtia jaetun Pakistanin hallitseminen on lähes tulkoon ylivoimaista, etenkin, kun Itä-Pakistanissa itsenäisyysajatukset elivät varsin voimakkaina.

Itäpakistanilaiset kokivat lännen riistävän heitä: länsiosa Pakistania oli huomattavasti itää rikkaampi, ja idässä uskottiin, että lännen hyvinvointi oli otettu suoraan itäpakistanilaisten selkänahasta.

Itä-Pakistanin aloittaessa itsenäisyyskamppailunsa Intia asettui sen tueksi.

Seurauksena oli kolmas sota Intian ja Pakistanin välillä sekä itsenäisen Bangladeshin valtion synty.

Mia Gertsch YLE24