Yhdysvallat patistaa Intiaa rauhantahtoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat yrittää taivutella Intiaa keskustelemaan rauhasta Pakistanin kanssa, kun Intian sisäministeri vierailee Yhdysvalloissa tällä viikolla.

Intian sisäministeri Lal Krishna Advani saapui Washingtoniin tiistaina.

Yhdysvallat toivoo Intialta kärsivällisyyttä Pakistanin ja Intian välisessä selkkauksessa, samalla kun Pakistan koettaa hillitä maassaan toimivia ääri-islamilaisia taistelijoita.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on luvannut maansa tekevän kaikkensa terrorismin kitkemiseksi. Musharraf aikoo kertoa keinoista terrorin hillitsemiseksi lähipäivien aikana.

Intia ja Pakistan ovat keskittäneet maiden väliselle rajalle eniten joukkoja 15 vuoteen. Maiden välit kiristyivät, kun Intian parlamenttiin tehtiin terrori-isku joulukuussa. Intia syyttää iskusta Pakistanissa toimivia ääri-islamilaisrymiä.

Toiveikkuutta kriisin rauhanomaisesta laukeamisesta on nostanut pakistanilaislehden keskiviikkona kertoma tieto, jonka mukaan Pakistanin ja Intian sotilasjohto on neuvotellut tilanteesta puhelimitse.

Intia ja Pakistan ovat kiistelleet koko itsenäisyytensä ajan eli vuodesta 1947. Jo kolmesti maat ovat ajautuneet sotaan.

Reuters