SUL epäiltynä arpajaisrikoksesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keskusrikospoliisi tutkii, ovatko Suomen Urheiluliitto ja Scan Horse -yhtiö syyllistyneet arpajaisrikoksiin. Selvityksen kohteena on kesän 2000 Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelussa sekä Helsinki International Horse Show'ssa harjoitettu markkinointi.

Tapahtumissa mainostettiin Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen PAF:n internet-pelejä, joita on voinut pelata myös manner-Suomesta.

PAF on myös aktiivisesti markkinoinut pelejä mantereella.

Ahvenanmaan käräjäoikeus katsoi viime vuoden marraskuussa PAF:n rahapelin järjestämisen manner-Suomessa laittomaksi ja tuomitsi kolme PAF:n johtajaa sakkoihin arpajaislain rikkomisesta. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Sisäministeriö on pyytänyt poliisia tutkimaan myös PAF:lle mainostilaa myyneiden SUL:n ja Scan Horsen osuuden.

Ministeriö on ollut huolissaan rahapelimonopolin murtumisesta, jos internet-pelien vapaa markkinointi Suomessa sallitaan.

Rikoskomisario Pekka Haverinen KRP:stä kertoo SUL:a ja Scan Horsea koskevan esitutkinnan päässeen kunnolla alkuun käräjäoikeuden annettua tuomionsa PAF:n johtajille.

Hän arvioi jutun etenevän syyteharkintaan valtionsyyttäjä Christer Lundströmille kuukauden kuluessa.

SUL ihmettelee kohua

SUL:n toimitusjohtaja Antti Pihlakoski ihmettelee sitä, että liitto on joutunut maalitauluksi PAF-sotkussa. Pihlakosken mukaan PAF:lla oli Suomi-Ruotsi-maaottelun käsiohjelmassa yksi ainoa mainos, josta SUL ei saanut suoraan penniäkään.

Maaottelun käsiohjelman ilmoitusmyyntioikeudet oli Pihlakosken mukaan myyty ulkopuoliselle alihankkijalle. Sopimuksessa oli rajattu tahot, joille ilmoituksia ei saanut myydä. Näitä olivat mm. alkoholi- ja tupakkayhtiöt ja SUL:n pääsponsorien kilpailijat. PAF:ia ei huomattu rajata pois.

Pihlakosken mukaan PAF maksoi ilmoituksesta alihankkijalle 420 euroa eli 2500 markkaa, josta SUL ei saanut mitään. Hän pitääkin kohtuuttomana liiton joutumista poliisitutkintaan.

STT