Intia: Pakistanin kanssa lähes sota

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Intian ja Pakistanin välillä vallitsee jo lähes sotatila, sanoo Intian armeijan kenraali. Intian armeija ilmoittaa olevansa valmis myös ydinasein tehtävään vastaiskuun.

Kenraali Sunderajan Padmanabhan kuvaa maiden välistä tilannetta "vakavaksi". Hänen mukaansa Intian armeija on täysin valmis rajoitettuun, tavanomaisin asein käytävään sotaan.

- Kun kaksi maata keskittävät joukkojaan ja kalustoaan rajalle, tilanne ei ole normaali, kenraali sanoi.

Intia ja Pakistan ovat marssittaneet maiden väliselle rajalle satojatuhansia sotilaita.

Laukaustenvaihto kiistellyllä rajavyöhykkeellä on ollut viime viikkoina lähes päivittäistä. Perjantaina Intian armeijalähteet kertoivat usean pakistanilaisen sotilaan saaneen surmansa rajalla käydyssä tulituksessa, mutta Pakistan kiisti tuoreeltaan tiedon vääränä.

Myös ydinisku mahdollinen

Kenraali Padmanabhan vakuutti Intian iskevän Pakistania vastaan myös ydinasein, mikäli Pakistan käyttää niitä ensin. Padmanabhan varoitti samalla, että ydinaseiden käyttö olisi koko Etelä-Aasian alueelle katastrofi.

Kenraali Padmanabhan vaatii Pakistania toimimaan tiukemmin Pakistanista käsin toimivia islamilaisia militanttiryhmiä vastaan.

Tilanteen kiristymistä äärimilleen kuvaa myös se, että Yhdysvallat valmistautuu Pakistanissa olevien joukkojensa vetämiseen pois maasta.

Monet eri tahot ovat viime aikoina tarjonneet sovitteluapua Intian ja Pakistanin kriisiin. Britannian pääministeri Tony Blair teki viime viikolla tunnustelumatkan Intiaan, Pakistaniin ja Bangladeshiin.

Perjantaina apuaan tarjosi Kanadan ulkoministeri John Manley. Hän aikoo vierailla Intiassa ja Pakistanissa myöhemmin tässä kuussa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell aikoo puolestaan vierailla Intiassa ja Pakistanissa ensi viikolla Afganistaniin suuntautuvan matkansa yhteydessä.

Intia järjestää suuret sotaharjoitukset

Intia ilmoitti torstaina järjestävänsä suuret sotaharjoitukset Pakistanin vastaisella rajallaan Rajasthanin ja Punjabin osavaltioissa. Kuukauden kestävät harjoitukset on määrä aloittaa vielä tammikuussa.

Intian mukaan sotaharjoitusten aiheena on puolustautuminen ydinhyökkäystä vastaan.

Pakistan puolestaan varoitti jälleen torstaina sodan mahdollisuudesta, jos Intia ei vedä pois raja-alueelle keskittämiään joukkoja.

Viime viikkona entisestään kiihtyneiden Intian ja Pakistanin välisten levottomuuksien taustalla on Intian parlamenttiin 13. joulukuuta tehty terroristihyökkäys. Intian mukaan Pakistan on vastuussa iskusta.

Reuters, AFP, AP