Pakistan jatkaa äärimuslimien pidätyksiä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakistan on jatkanut ääriryhmiin kuuluvien pidätyksiä koko viikonlopun. Lauantain ja sunnuntain aikana on viranomaisten mukaan pidätetty yli 1 500 ihmistä, jotka kuuluvat lauantaina kiellettyihin viiteen ääriryhmään.

Pervez Musharraf

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf ilmoitti viiden ryhmän toiminnan kieltämisestä lauantai-iltana pitämässään tv-puheessa.

Kiellettyjen ryhmien joukossa ovat Lashkar-i-Taiba- ja Jaish-i-Mohammad-järjestöt, joita Intia syyttää joulukuisesta terrori-iskusta parlamenttiinsa.

Lisäksi Musharraf julisti kielletyiksi sunnimuslimien Sipah-i-Sahaban ja shiamuslimien Tehrik-i-Jaferian sekä Afganistanin syrjäytettyä Taliban-hallintoa tukeneet Tehreek-i-Nifaz-e-Shariat Mohammedin.

Musharraf sanoi, ettei Pakistan hyväksy terrorismia maaperällään ja ääriryhmät vahingoittavat myös Pakistanin kuvaa maailmalla.

Hän torjui kuitenkin Intian vaateen terroriteoista epäiltyjen luovuttamisesta, mutta lupasi tuomita heidät Pakistanissa, jos todisteita löytyy.

Puheessaan Musharraf suomi myös niitä pakistanilaisia, jotka tukivat Afganistanin syrjäytettyä Taliban-hallitusta. Lisäksi Musharraf uhkaili islamilaisten koulujen sulkemisella.

Lashkar-i-Taiba-ryhmä ilmoitti heti jatkavansa pyhää sotaansa Kashmirin puolesta. Liikkeen edustajan Abdullah Sayyafin mukaan ryhmä kiellettiin ilman mitään todisteita terrorismista. Hän myös kiistää liikkeen osallistuneen Intian parlamenttiin tehtyyn iskuun.

Pakistanille kuuluvan Kashmirin osan pääministeri kuitenkin sanoi sunnuntaina, ettei hän aio antaa kiellettyjen ryhmien toimia alueella, vaan kunnioittaa Musharrafin päätöksen kirjainta ja henkeä.

Pakistan jatkaa Kashmirin tukemista

Musharraf sanoi tv-puheessaan kuitenkin, että Pakistan jatkaa moraalista ja diplomaattista tukea Intian valtaa vastustaville kashmirilaisille. Intia on vaatinut Pakistania laittamaan kuriin Kashmirissa toimivat ääriliikkeet.

Musharraf korosti, että Kashmirin kiista on ratkaistava rauhanomaisesti kashmirilaisten toiveiden mukaisesti. Hän myös vaati Yhdysvaltoja ja kansainvälistä yhteisöä ottamaan aktiivisen roolin Kashmirin kiistan ratkaisussa.

Musharraf varoitti Pakistanin vastaavan voimatoimilla ja taistelevan viimeiseen veripisaraan saakka, jos Intia ylittää maan rajan. Reuters, AP, AFP