Intia torjuu ulkopuolisen välittäjän

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Intian ulkoministeri Jaswant Singh torjuu Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin ehdotuksen ulkopuolisen välittäjän kutsumisesta ratkomaan maiden välistä kiistaa Kashmirin alueesta.

Intian ulkoministeri

Jaswant Singh

Singh sanoi sunnuntaina pitämässään puheessa Intian suhtautuvan myönteisesti Pakistanin toimiin äärimuslimiryhmiä vastaan.

Singhin mukaan Pakistanin on kuitenkin ryhdyttävä konkreettisempiin toimenpiteisiin, ennen kuin Intia ryhtyy vetämään joukkojaan maiden väliseltä rajalta.

Ulkoministeri on pettynyt siihen, että Pakistan kieltäytyy luovuttamasta niitä äärimuslimeja, joita epäillään Intiassa tehdyistä terrori-iskuista.

- Toivottavasti Pakistan harkitsee luovuttamista uudelleen. Monet terroristeista ovat lisäksi Intian kansalaisia, Singh sanoi.

Singh mukaan Intia ei voi hyväksyä lainkaan presidentti Musharrafin käsityksiä kiistanalaisten Jammun ja Kashmirin alueiden tilanteesta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush soitti lauantaina sekä Musharrafille että Intian pääministerille Atal Behari Vajpayeelle ja kehotti heitä jatkamaan rauhanponnisteluja.

Valkoisen talon tiedottajan Sean McCormackin mukaan molemmat lupasivat jatkaa työtä maidensa välisen jännityksen lieventämiseksi. McCormack ei kuitenkaan osannut sanoa, sitoutuivatko he joihin erityisiin toimiin.

McCormack kertoo Bushin myös kiittäneen Musharrafia tämän jämäkästä asenteesta toimista terrorismia vastaan.

Reuters, AFP