Pakistan vaatii Intiaa vetäytymään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakistan haluaa, että Intia siirtää maiden rajalle siirtämät joukkonsa takaisin rauhanajan asemiin. Intia ei kuitenkaan aio vetäytyä, ennen kuin militanttiryhmien rajan yli tekemät terrori-iskut loppuvat.

- Odotamme, että Intia vetäytyy rajalta jännitteiden vähentämiseksi, sanoi Pakistanin armeijan kenraali Rashid Qureshi.

Qureshin mukaan Intian joukkojen läheisyys pakottaa myös Pakistanin vahvistamaan rajaansa, jolloin väistämättä syntyy jännitteitä.

Intian puolustusministeri George Fernandezin mukaan maalla ei kuitenkaan ole aikomusta siirtää joukkojaan, ennen kuin militanttiryhmien rajan yli ulottuvat terrori-iskut loppuvat.

- Koko maa on kyllästynyt terrorismiin ja toivoo pysyvää ratkaisua ongelmaan. Haluamme ratkaista tilanteen neuvottelemalla, mutta mikäli se ei onnistu, ei meille jää vaihtoehtoja, Fernandez varoitteli maanantaina.

Pakistanin pidätykset jatkuvat

Pakistan on jatkanut ääriryhmiin kuuluvien pidätyksiä koko viikonlopun. Lauantain ja sunnuntain aikana on viranomaisten mukaan pidätetty yli 1 500 ihmistä, jotka kuuluvat lauantaina kiellettyihin viiteen ääriryhmään.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf ilmoitti viiden ryhmän toiminnan kieltämisestä lauantai-iltana pitämässään tv-puheessa. Musharraf sanoi, ettei Pakistan hyväksy terrorismia maaperällään ja ääriryhmät vahingoittavat myös Pakistanin kuvaa maailmalla.

Hän torjui kuitenkin Intian vaateen terroriteoista epäiltyjen luovuttamisesta, mutta lupasi tuomita heidät Pakistanissa, jos todisteita löytyy.

AFP, AP