Jalkapallomaailma halutaan vastustamaan lapsityövoimaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansalaisjärjestöjen lapsityövoiman vastainen verkosto vetoaa Kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan ja kansallisiin liittoihin, jotta kesällä Koreassa ja Japanissa järjestettävät jalkapallon MM-kilpailut olisivat ensimmäiset lapsityövoimasta täysin vapaat urheilukilpailut.

Vetoomuksen esitti vuonna 1998 käynnistetty Global March Against Child Labour -kampanja, jossa on mukana yli 2 000 järjestöä 140 maasta.

Hollantilaisten kansalaisjärjestöjen ja Pakistanin ay-liikkeen raportin mukaan maailman johtavissa jalkapallojen valmistajamaissa Intiassa ja Pakistanissa tuhannet lapset työskentelevät jalkapalloteollisuudessa pienellä palkalla.

Kummassakin maassa loukataan myös aikuistyövoiman perusoikeuksia.

Fifa on luonut jo vuonna 1998 säännöstön, joka kieltää lapsityövoiman käytön ja vaatii aikuisille kunnon palkan ja työolosuhteet kaikkien liiton lisenssituotteiden valmistuksessa.

Global Marchin mukaan useat tiedot kuitenkin osoittavat, että valmistajat rikkovat tätä sääntöä järjestelmällisesti.

Global March järjesti torstaina Japanissa ja Etelä-Koreassa lapsityöläisten ja jalkapallotähtien välisiä ystävyysotteluja tehostaakseen Fifalle esittämäänsä vaatimusta.

ILO ja jalkapalloilijat yhteistyöhön

Kansainvälinen työjärjestö ILO on liittoutumassa jalkapalloilumaailman kanssa maailmanlaajuisessa kampanjassaan lapsityövoiman käyttöä vastaan. ILO:n Punainen kortti -kampanja käynnistyy lauantaina Malissa Afrikan Nations Cup -turnauksen yhteydessä.

ILO toivoo, että yhteistyö maailman suosituimman urheilulajin kanssa tuo lisäpotkua lasten työssäkäynnin vastustamiseen.

Kampanjan symboliksi on valittu jalkapallossa käytettävä punainen kortti, jolla tuomari ajaa useisiin rikkeisiin tai erityisen vakavaan rikkomukseen syyllistyneen pelaajan kentältä.

Kampanja avataan virallisesti allekirjoitustilaisuudessa, johon osallistuvat ILO:n edustajien lisäksi Malin presidentti Alpha Oumar Konare sekä Afrikan jalkapalloliiton CAF:n ja African Nations Cupin järjestäjien edustajat.

Afrikan jälkeen kampanja on tarkoitus käynnistää Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa.

ILO arvioi, että noin 250 miljoonan 5 - 14-vuotiaan lapsen on pakko käydä töissä. Heistä ainakin 60 miljoonaa työskentelee erityisen vaarallisissa tai vastenmielisissä töissä kuten kaivoksissa tai prostituoituina.

Maailman lapsityöläisistä arviolta 80 miljoonaa on afrikkalaisia.

AFP