Intian puolustusministeri uskoo rauhaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Intian puolustusministeri George Fernandes uskoo, että Intian ja Pakistanin kriisiin ollaan löytämässä rauhanomainen ratkaisu. Myös Intiassa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell uskoo maiden johtajien rauhantahtoon.

Fernandes kertoi kannastaan puhuttuaan yhdysvaltalaisen virkaveljensä Donald Rumsfeldin kanssa Washingtonissa.

Rumsfeldin mukaan sodan lietsominen ei ole kummankaan maan etujen mukaista.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell uskoo niinikään, että Intia ja Pakistan ovat valmiita etsimään rauhanomaista ratkaisua maiden välillä vallitsevaan kriisiin.

Keskiviikkona Pakistanissa vieraillut Powell kertoi Pakistanin olevan valmis vuoropuheluun Intian kanssa.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on mm. vihjannut, että Pakistan voisi harkita Intian etsimien terroristiepäiltyjen luovuttamista Intiaan. Pakistanissa on parikymmentä muslimia, joita Intia syyttää terrori-iskuista Kashmirissa.

Powellin mukaan kaikkein tärkeintä on nyt se, että molemmat maat ymmärtävät neuvottelujen olevan ainoa keino kriisin ratkaisemiseksi.

Powell saapui Intian pääkaupunkiin New Delhiin Afganistanista, missä hän keskusteli maan pääministerin Hamid Karzain kanssa.

Powell lupasi Afganistanille mittavaa jälleenrakennusapua ja sanoi Yhdysvaltain sitoutuneen Afganistanin vakauttamiseen pitkäksi aikaa.

Pääministeri Karzai sanoi Afganistanin toivovan pitkäaikaista kumppanuutta Yhdysvaltain kanssa. Hän myös kertoi väliaikaisen johdon pyrkivän demokratiaan ja toimivan tiukasti korruptiota vastaan.

Powellin vierailu Afganistanissa on sikäli historiallinen, että Yhdysvaltain ulkomininisteri ei ole vieraillut maassa sitten vuoden 1975, jolloin ulkoministeri Henry Kissinger vieraili siellä lyhyesti.

Myöhemmin ulkoministeri Powellin Aasian-kieromatka suuntautuu Nepaliin ja Japaniin.

Reuters, AFP, AP, STT