Kylmälaitteiden palosuojausta voidaan parantaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kylmälaitteiden palosuojauksessa on parantamisen varaa. Turvatekniikan keskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan laitteissa käytettävät lämmöneristemateriaalit syttyvät helposti ja nopeasti ja palavat voimakkaasti. Turvallisuutta voidaan kuitenkin parantaa palonestoaineilla ja toisenlaisilla materiaaleilla.

Suomessa sattuu vuosittain viitisenkymmentä kylmälaitteiden aiheuttamaa tulipaloa. Kylmälaitteet palavat voimakkaammin kuin mitkään muut kodinkoneet. Paloteho saattta olla jopa 2000 kilowattia, mikä vastaa 200 - 400 sähkökiukaan lämmitystehoa.

Tukesin mukaan esimerkiksi kylmälaitteissa käytettävien tulenarkojen eristysvaahtojen turvallisuutta voitaisin parantaa palonestoaineilla. Myös laitteiden taustamateriaalit voitaisiin vaihtaa turvallisemmiksi.

Palot syttyvät useimmiten viallisista ja ylikuumina käyvistä laitteista. Kylmälaitteen ylä- ja alapuolella olisi aina oltava tuuletustilaa, ettei laite kuumenisi liikaa.

Ylikuumenemista voi aiheuttaa myös paksu pölykerros, joten pölyt kannattaa imuroida kylmälaitteiden takaa ainakin kerran vuodessa.

YLE24, STT