USA julkaisi uusia al-Qaida-videoita

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain hallitus on pyytänyt yleisön apua löytääkseen viisi miestä, joiden epäillään suunnittelevan terrori-iskuja. Pakistanin johtaja kertoi perjantaina epäilevänsä, ettei terroristijohtaja Osama bin Laden ole enää elossa.

USA:n joukot ovat löytäneet Afganistanista viisi videokasettia, joissa miehet kertovat tulevasta marttyyrikuolemastaan. Videonauhat löydettiin Afganistanista Osama bin Ladenin joukkojen sotilaskomitean Mohammaed Atafin kodin raunioiden seasta.

Yhdysvallat epäilee, että miehet ovat valmistautuneet tekemään itsemurhaiskun 11. syyskuuta tai mahdollisesti myöhemmin siviilikohteita vastaan.

Yhdysvallat julkisti torstaina videonauhoitukset ja kuvat miehistä. Videot esitettiin äänettöminä, sillä ääninauhoja tutkitaan vielä siltä varalta, että ne sisältäisivät koodattuja viestejä.

Miehistä neljä on tunnistettu ja heidän uskotaan kuuluvan al-Qaida-verkostoon. FBI selvittää nyt, milloin videot on tehty ja ovatko miehet käyneet USA:ssa. Ainakin yhden heistä tiedetään pyrkineen maahan.

-Miehet voivat olla missä hyvänsä maailmassa, oikeusministeri John Ashcroft sanoi tiedotustilaisuudessa. Oikeusministeriö pyrkii saamaan kansainvälisen video- ja kuvalevityksen avulla tiedon tai vihjeitä miesten olinpaikasta.

Pakistanin johtaja uskoo bin Ladenin menehtyneen

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf uskoo, että terrorismista syytetty Osama bin Laden saattaa olla kuollut.

Musharrafin mukaan on mahdollista, että bin Laden olisi kuollut munuaisen vajaatoiminnan seurauksiin, koska ei ole voinut saada tarvitsemaansa hoitoa Yhdysvaltain pommitusten aikana.

Musharraf kertoo CNN-verkkosivujen haastattelussa tienneensä bin Ladenin lahjoittaneen kaksi dialyysikonetta Afganistaniin, joista yhtä hän käytti itsekin.

Viimeisessä 26.joulukuuta julkistetussa videoesiintymisessään bin Laden näytti kalpealta ja riutuneelta.

Mikäli bin Laden on elossa, Musharraf uskoo hänen olevan edelleen Afganistanissa.

AP, Reuters