Musharraf: Sota voidaan välttää

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakistanin sotilasjohtaja Pervez Musharraf sanoo uskovansa, ettei Pakistanin ja Intian välille syty sotaa.

Pervez Musharraf

Hänen mukaansa Pakistanin armeijan hyvä puolustus- ja hyökkäysvalmius takaa tämän.

Intia on kommentoinut sitoutuvansa maidenvälisten suhteiden parantamiseen, mikäli Pakistan suostuu yhteistyöhön Intian parlamenttiin tehdystä terrori-iskusta vastuussa olevia vastaan.

Osapuolien kanssa neuvotellut USA:n ulkoministeri Colin Powell sanoo uskovansa käymiensä keskustelujen pohjalta, että kriisiin löytyy ratkaisu.

Perjantaina Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen ja ulkoministeri Jaswant Singhin kanssa käymiään keskusteluja Powell luonnehti erittäin rohkaiseviksi.

Intia ja Pakistan ovat keskittäneet rajalleen satojatuhansia sotilaita. Kriisi alkoi, kun Intian parlamenttiin tehtiin joulukuun puolivälissä terrori-isku, josta Intia syyttää Pakistanissa toimivia ryhmiä.

Powell jatkoi matkaansa perjantaina Intiasta Nepaliin. Powell antoi maan johdolle moraalista tukea taistelussa maolaisia sissejä vastaan. Konkreettista tai taloudellista apua häneltä ei kuitenkaan herunut.

Powell kehotti Nepalin hallitusta lopettamaan poikkeustilan, joka määrättiin marraskuussa sissien toiminnan kiihdyttyä. Hän kehotti Nepalia myös kunnioittamaan ihmisoikeuksia maassa.

Reuters, AFP, STT