Kiina epäilee Yhdysvaltoja presidentin salakuuntelusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiina on löytänyt 27 salakuuntelulaitetta presidenttinsä Jiang Zeminin uudesta, Yhdysvalloissa valmistetusta Boeing 767 -koneesta, kirjoittavat brittilehti Financial Times ja yhdysvaltalaislehti The Washington Post. Financial Timesin mukaan Kiinan johto on raivoissaan löydöstä.

Jiang Zemin

Satelliittiohjauksella toimivia salakuuntelulaitteita on löytynyt muun muassa yksityiskoneen kylpyhuoneesta ja presidentin sängyn päätylevystä, kertoo Financial Times.

Lehtitietojen mukaan löydetyt salakuuntelulaitteet ovat korkeatasoisia, eikä niiden kaltaisia ole tavallisten kansalaisten saatavilla.

The Washington Postin mukaan Kiina syyttää laitteista Yhdysvaltain viranomaisia. Konetta seisotetaan nyt Pekingin pohjoispuolella, ja koko sisustus on purettu, lehti raportoi. Yhdysvaltain keskustiedusteluvirasto CIA ei ole kommentoinut asiaa.

Boeing kokosi koneen Seattlessa ja toimitti sen yhdysvaltalaiselle Delta Air Lines -lentoyhtiölle, joka myi koneen Kiinaan. Koneen presidentillisestä sisustamisesta vastasivat ilmeisesti useat yhdysvaltalaisyhtiöt.

Koska kiinalaiset valvoivat töitä koko ajan, nyt yritetään selvittää, kuinka salakuuntelulaitteet oikein saatiin paikoilleen.

Kiinan ja Yhdysvaltain presidentit Jiang Zemin ja George W. Bush tapaavat Pekingissä ensi kuun loppupuolella. Washington Postin mukaan salakuuntelulaitteet otetaan tapaamisessa esille.

Reuters, AP, AFP