Ruotsin demarit ylivoimaisen suosittuja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruotsin sosiaalidemokraattien suosio on kasvanut yhä ja on nyt 39,2 prosenttia, ilmenee Skop-instituutin kyselystä. Sen mukaan keskustapuoluekin on nyt lisännyt kannatustaan, ensi kertaa puoleen vuoteen. Liittyminen sotilasliitto Natoon ei sen sijaan edelleenkään lämmitä ruotsalaisia.

Pääministeri Göran Perssonilla (sd.)

on syytä hymyyn

Keskustaa kannattaa nyt 7,4 prosenttia äänestäjistä. Keskustan suosionnousu (+ 1,9 prosenttiyksikköä) on mittavampi kuin demareitten (+ 0,9 prosenttiyksikköä).

Skop vertasi puolueiden nykyistä suosiota marraskuun lukemiin. Muutokset kaikkien muiden puolueiden kuin keskustan kannatuksessa ovat niin pieniä, että ne mahtuvat virhemarginaaliin, instituutti huomauttaa.

Hallitusvastuussa olevat demarit ovat kuitenkin Ruotsin ylivoimaisesti suosituin puolue. Sosiaalidemokraattien yhteistyökumppanit taas ovat menettäneet kannatustaan; vasemmistopuoluetta kannattaa nyt 12 (- 0,6) ja ympäristöpuoluetta 3,5 prosenttia (- 0,2) ruotsalaisista.

Maan toiseksi suurin puolue on Maltillinen kokoomus 21,9 prosentin (- 0,4) suosiollaan. Kristillisdemokraateille kannatusta heruu 10,2 prosenttia (- 0,2) ja kansanpuolueelle 5,5 prosenttia (- 0,4).

Muita puolueita suosii 0,4 prosenttia (- 0,8) ruotsalaisista.

Kyselyä varten haastateltiin 1 113:a ruotsalaista joulu-tammikuussa.

Nato-optio pelottaa edelleen

Toisessa sunnuntaina julkaistussa kyselyssä mitattiin ruotsalaisten valmiutta liittyä sotilasliitto Natoon. Vastustajiksi tunnustautuu nyt 46 prosenttia kansasta, kertoo Sifo-instituutin Svenska Dagbladetille tekemä selvitys.

Nato-jäsenyyttä kannattaa 27 prosenttia, ja yhtä moni on vailla mielipidettä. Vuosi sitten vastaavasta tutkimuksesta saatiin hyvin samansuuntaisia; vain päättämättömien määrä on noussut selvästi.

Sifo selittää ilmiötä syyskuun terrorihyökkäysten ja niiden vastatoimien synnyttämällä hämmennyksellä. Pian WTC:n tornien sorruttua ruotsalaisten enemmistö vastusti Yhdysvaltain sotilaallista vastausta, mutta sellaisen tultua mielialat muuttuivatkin ymmärtäväisiksi.

Ruotsi kuuluu Suomen tavoin Naton rauhankumppanuusohjelmaan.

AFP, STT, YLE24