Brittitiedustelu: Bin Laden yhä elossa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Brittitiedustelun saamien tietojen mukaan Osama bin Laden on yhä elossa ja piileskelee mahdollisesti syrjäisillä heimoalueilla Pakistanin puolella rajaa.

Osama bin Laden

Aiemmin on esitetty, että bin Laden olisi menehtynyt Yhdysvaltain pommitettua Tora Boran luolia. Luolien raunioista ei ole kuitenkaan löytynyt bin Ladenin perheenjäseniltä otettujen kanssa yhtäpitävää DNA-näytettä, kertoo viikonvaihteen Sunday Times -lehti.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf arveli pari päivää sitten bin Ladenin kuolleen, koska ei ole voinut saada riittävää hoitoa munuaisvikaansa.

Brittitiedustelu pitää kuitenkin todennäköisenä, että bin Laden piileskelisi Pakistanin puoliautonomisella rajaseudulla heimoalueilla, jotka eivät ole Pakistanin hallituksen valvonnassa.

Afganistanissa olevien amerikkalaisjoukkojen komentajan Tommy Franksin mukaan bin Ladenin olinpaikkaa ei yksinkertaisesti tiedetä.

"Tiedusteluraportit eivät tue eivätkä kumoa tietoja bin Ladenin kuolemasta", hän toteaa.

Viimeisessä, joulukuun lopulla julkaistussa videoesiintymisessään bin Laden näytti kalpealta ja riutuneelta.

Bin Ladenim olinpaikast on ilmoitettu satoja vääriksi osoittautuneita vihjeitä eri puolilta Afganistania ja Pakistania. Monien taustalla lienee Yhdysvaltain lupaama runsaan 220 miljoonan dollarin löytöpalkkio.

STT, The Sunday Times, YLE24