Kolumbia tähtää tulitaukosopimukseen

Kolumbiassa marxilainen FARC-sissiliike ja hallitus ovat päättäneet jatkaa neuvotteluja tulitaukosopimuksesta. Hallituksen ratkaisulle antama määräaika olisi kulunut umpeen maanantaina aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Hallituksen neuvottelija ja sissien edustaja ovat ilmoittaneet, että osapuolet aloittavat välittömästi neuvottelut, joiden päämääränä on sinetöidä tulitaukosopimus 7. huhtikuuta.

Presidentti Andres Pastrana käynnisti neuvottelut sissien kanssa vuonna 1998. Tuolloin hän antoi sisseille, joita on järjestön riveissä noin 17 000, demilitarisoidun alueen hallittavaksi. Alueella asuu noin 100 000 siviiliä.

Mitään pysyvää järjestelyllä ei ole kuitenkaan saatu aikaan, ja hallituksen kärsivällisyys alkoi loppua. Kolmen neuvotteluvuoden aikana väkivaltaisuudet ja erityisesti sissien suosimat panttivankikaappaukset ovat jatkuneet.

Sissit lupasivat sunnuntain neuvotteluissa lopettaa sieppaukset. Presidentti puolestaan antaa sissien pitää suoja-alueensa huhtikuun kymmenenteen saakka. Jos neuvotteluissa ei olisi päästy sopuun, armeija olisi hyökännyt alueelle.

Kolumbian 38-vuotinen sisällissota on vienyt hengen 40 000 ihmiseltä.

Reuters, AFP