1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisten terveysriskit syyniin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomessa alkaa jälleen suuri, kansan terveysriskejä mittaava tutkimus. Tutkimus selvittää muun muassa sitä, ovatko väestön kolesteroli- ja verenpainearvot yhä putoamassa ja ovatko suomalaiset vähentämässä suolan käyttöä.

Maanantaina käynnistyvässä Kansanterveyslaitoksen Finriski 2002 -tutkimuksessa selvitetään 13 500 suomalaisen sairauksien riskitekijöitä 131 eri kunnassa.

Jo 70-luvulta tutkittujen sepelvaltimotaudin riskien lisäksi Finriski 2002 kartoittaa myös diabeteksen, syövän, allergian ja astman riskitekijöitä.

Monet suomalaisten pitkäaikaissairauksien riskit ovat alentuneet viime vuosina. Ylipaino ja naisten tupakointi kuitenkin ovat yhä huolestuttavan yleisiä.

Finriski 2002 selvittää myös suomalaisten ravintotottumuksia. Sen myötä selviääkin, onko makaronilaatikko edelleen kansalaisten suosituin ruokalaji ja ovatko hampurilaiset jo kymmenen suosituimman ruokalajin joukossa.

Tutkimukseen satunnaisesti valitut saavat kotiinsa kutsukirjeen. Alueista ovat mukana Pohjois-Karjala, Oulun ja Lapin läänit, Turun ja Loimaan seutu sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit.

STT

Lue seuraavaksi