Afganistanille luvassa miljardeja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin jälleenrakentamista avustetaan tänä vuonna noin kahdella miljardilla eurolla. Asiaa pohtinut kokous on päättänyt kokouksensa Tokiossa. Siellä oli mukana edustajia 61 maasta ja paristakymmenestä kansainvälisestä järjestöstä.

Seuraavien viiden vuoden aikana sodan runtelemalle, ennestäänkin rutiköyhälle maalle on luvassa noin viisi miljardia euroa.

Suomi on luvannut 10 miljoonaa euroa jälleenrakennustyöhön ja humanitaariseen hätäapuun.

Kokouksessa korostettiin, että maan väliaikaisen hallinnon toiminta pitää turvata nopealla rahoituksella.

Asiantuntijoiden mukaan Afganistan tarvitsee talousapua arviolta 17 miljardia euroa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Afganistanin väliaikaishallinnon johtaja Hamid Karzai soisi Afganistanin saavan ulkomaanvelkansa anteeksi.

Lahjoittajamaat puolestaan haluavat Afganistanin demokratisoituvan, panevan huumekaupan aisoihin ja parantavan naisten asemaa.

Väliaikainen hallinto lupaa olla avoin, tehokas ja luotettava. Se panostaa jälleenrakennuksessa koulutukseen, terveydenhuoltoon, infrastruktuuriin, taloudellisen järjestelmän uudelleenluomiseen sekä maatalouden kehittämiseen.

Väki palaa pakosalta kotiin

Tuhannet pakolaiset ovat alkaneet palata Pakistanista ja Iranista kotiin Afganistanin ankaraan talveen.

Ihmisten luultiin palaavan vasta keväällä, mutta YK:n pakolaisjärjestö tietää kertoa, että yli 35 000 afgaania on jo tullut kotimaahansa.

Heistä 25 000 jätti taakseen Pakistanin pakolaisleirit ja liki 11 000 palasi Iranista.

Kaikkiaan Afganistanista on lähtenyt pakosalle viisi miljoonaa ihmistä. Väliaikainen hallitus odottaa takaisin etenkin koulutettuja ihmisiä, joita tarvittaisiin kipeästi rakentamaan yhteiskuntaa.

Reuters, AFP, AP