1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanin Karimov moittii länttä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Presidentti Islam Karimov moittii länsimaita, jotka vaativat demokratiaa Keski-Aasiassa sijaitsevaan Uzbekistaniin. Hänen mielestään Uzbekistan tarvitsee vahvan johtajan. Uzbekistanilaiset äänestivät sunnuntaina presidentin kauden jatkamisesta viidestä vuodesta seitsemään.

Ulkomailla kansanäänestystä pidetään itsevaltaisesti hallitsevan Karimovin yrityksenä pitää vastakin kiinni vallastaan.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan äänestysprosentti oli 92, alustavia tuloksia odotetaan maanantaina. Presidentin uskotaan saavan jatkoaikansa ylivoimaisella enemmistöllä.

Yhdysvaltain ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan kansanäänestys ei täytä vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien tunnusmerkkejä.

Monet kansalaisetkin luulivat äänestävänsä jatkoaikaa nimenomaan Karimoville, joka on hallinnut Uzbekistania sen koko itsenäisyyden ajan. Karimovin kauden pitäisi kuitenkin päättyä vuonna 2005, koska lain mukaan toinen virkakausi on viimeinen.

Presidentin arvellaan onnistuvan muuttamaan perustuslakia niin, että kolmaskin, kahdella vuodella pidennetty kausi olisi mahdollinen.

Karimov on viime aikoina tukenut pontevasti Yhdysvaltain toimia Afganistanissa. Omassa maassaan hän on kieltänyt sekä oppositiolta että tiedotusvälineiltä vapaan toiminnan.

Reuters, Itar-Tass, STT

Lue seuraavaksi