Astrid Lindgren on kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rakastetuimpiin lastenkirjailijoihin kuuluva Astrid Anna Emilia Lindgren on kuollut kotonaan Tukholmassa. Hän oli kuollessaan 94-vuotias.

Tunnetuin Lindgrenin luomista hahmoista on maailman vahvin tyttö, Peppi Pitkätossu.

Muita hänen kuuluisia luomuksiaan ovat Vaahteramäen Eemeli, Melukylän lapset, Ronja Ryövärintytär sekä Katto-Kassinen.

Lindgren oli ennen kuolemaansa sairastanut usean päivän ajan. Ruotsalaislehdille puhuneen Margareta Strömstedtin, kirjailijan ystävän, mukaan Lindgren vietti viimeiset elinpäivänsä ystäviensä ja omaistensa ympäröimänä.

Kertojaperintö isältä

Ericssonin smoolantilaiseen viljelijäperheeseen syntyi 14.11.1907 tyttö, Astrid Anna Emilia, josta tuli Ruotsin tunnetuin ja rakastetuin kirjailija.

Astrid Lindgren kirjoitti yli sata kirjaa. Niitä on käännetty ainakin 81 kielelle ja painettu yli sata miljoonaa. Elokuvia hänen kirjojensa pohjalta on kuvattu vähintään 25.

Suomeksi on julkaistu yhteensä 70 Lindgrenin kirjoittamaa lastenkirjaa. Ensi syksynä julkaistaan 71. Se on nimeltään Tallin joulu. WSOY:n tietojen mukaan Lindgrenin kirjoja on myyty Suomessa yli miljoona kappaletta.

Astrid Lindgren peri kertojan lahjat tarinaniskijäisältään, jolta sai myös aineksia tarinoihinsa. Eemeli-kirjat ovat pitkälti isän varhainen elämäkerta.

Astridin ja sisarusten elämä Näsin tilalla puolestaan näkyy selvimmin Melukylän tarinoissa mutta myös mm. Pepin, Tommin ja Annikan leikeissä.

Iltasaduista versoi vahva ura

Astrid Lindgrenin lastenkirjailijaura versoi iltasatuina lapsille. Peppi Pitkätossu, hänen suosituin hahmonsa, sai nimen tyttäreltä. Paperille Peppi pääsi, kun Lindgren joutui vuoteeseen liukastuttuaan kevään jäätiköllä 1944.

Samana syksynä hänen käsikirjoituksensa Riitta-Maija keventää sydäntään tuli toiseksi nuortenkirjakilpailussa, ja siitä alkoi Lindgrenin ura kirjailijana ja kustannustoimittajana.

Kirjoituskone ei silti ollut hänelle sitä ennenkään vieras: jo 16-vuotiaana ylioppilastyttönä hän meni toimittajaksi Wimmerbyn sanomiin ja myöhemmin sihteerioppiin ja -töihin Tukholmaan.

Kynällä eläintensuojelun puolesta

Astrid Lindgren karttoi julkisuutta, mutta taisteli kynällään tärkeiksi tuntemiensa asioiden puolesta.

Peppi Pitkätossu on Lindgrenin

rakastetuimpia hahmoja

Sellainen oli etenkin luonnonsuojelu. Hänen artikkeliensa ansiota pitkälti oli, että Ruotsi muutti eläinsuojelulakiaan 1988.

Viimeisen käsikirjoituksensa, lyhyen jännitystarinan, Lindgren jätti kustantajalle vuonna 1987.

Viimeisinä vuosinaan Lindgren sokeutui niin, ettei kyennyt enää kirjoittamaan.

50 kirjailijavuonnaan hän kuitenkin ehti luoda poikkeuksellisen monipuolisen ja elinvoimaisen perinnön. Lindgrenin hahmot Pepistä Eemeliin, Saariston lapsista Leijonanmielen veljeksiin voittavat yhä uusia ystäviä.

Lindgren jäi leskeksi vuonna 1952 ja menetti ainoan poikansa, Larsin, vuonna 1986. Suremaan jäävät tytär Karin sekä useat lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset.

YLE24, STT, AP