1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eroosio syö Kiinan maaperää

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiinan maaperä on tuoreiden tutkimusten mukaan aavikoitumassa vauhdilla. 28 prosenttia maa-alasta on aavikoitunut, ja tätäkin suurempi alue on eroosion köyhdyttämää.

China Daily -lehden lainaaman maataloushallinnon tutkimuksen mukaan 2,6 miljoonaa neliökilometria Kiinasta oli aavikoitunut vuoden 1999 loppuun mennessä. Viidessä vuodessa aavikoitunut alue kasvoi 52 000 neliökilometriä.

Tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmasosaa aavikoitumisesta johtui suoraan ihmisen toiminnasta, kolmasosa muun muassa ilmaston muutoksista.

Suurimpia syitä maaperän kuivumiseen on ylilaiduntaminen, maaperää köyhdyttävät viljelytavat, metsän liikahakkuut ja huonot kastelumenetelmät, tutkimuksessa todetaan.

Vakavinta aavikoituminen on Keltaisenjoen pohjoisosan ympäristössä, Sisä-Mongolian, Ningxian, Gansun, Shaanxin ja Shanxin maakunnissa sekä Qinghain maakunnassa luoteessa.

Lisäksi merkittävää aavikoitumista on havaittavissa lännessä Xinjiangissa, Tiibetissä sekä pohjoisessa Hebein maakunnassa.

Luonnon elvyttäminen hidasta

Viime viikolla maan vesiministeriö julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan eroosio on köyhdyttänyt maaperää 3,67 miljoonan neliökilometrin alueella. Pahiten on kärsinyt Jangtzejoen laakso.

Vaikka Kiina ryhtyi torjumaan eroosiota jo 1990-luvulla, kymmenessä vuodessa erosioitunut alue on supistunut vain noin 110 000 neliökilometriä.

Apulaisvesiministeri Chen Lei arvioikin, että eroosion saaminen hallintaan ja vahingoittuneiden ekosysteemien kunnostaminen kestäisi liki 50 vuotta.

AFP

Lue seuraavaksi