Hollannissa kuninkaalliset häät

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Hollannin kruununprinssi Willem-Alexander on vihitty lauantaina argentiinalaisen Maxima Zorreguietan kanssa. Hääjuhliin saapui suuri joukko kuninkaallisia ja muita arvovieraita, mutta morsiamen vanhempia paikalla ei nähty.

Hääseremoniat alkoivat siviilivihkiäisillä Amsterdamin entisessä pörssitalossa. Sen jälkeen avioliitto vahvistettiin protestanttisessa Nieuwe Kerk -kirkossa.

Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat katujen varsille seuraamaan juhlasaattuetta. Monet olivat juhlan kunniaksi pukeutuneet Hollannin kansallisvärisiin oransseihin asuihin.

Juhlavieraiden joukossa on kuninkaallisia useista Euroopan maista ja Japanista sekä YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela.

Morsiamen vanhempia ei sen sijaan kutsuttu isän Jorge Zorreguietan kiusallisen menneisyyden takia. Hän oli 1970-luvulla Argentiinan pahamaineisen sotilasjuntan maatalousministeri. Juntan vallan vuosina surmattiin arviolta jopa 30 000 ihmistä.

Pariskunnan kihlautuessa Hollannissa nousi kohu morsiamen taustasta, ja Willem-Alexanderia, 34, vaadittiin jopa luopumaan kruunusta. Hän ilmoittikin olevansa siihen tarvittaessa valmis.

Sittemmin morsian on kuitenkin valloittanut hollantilaiset, ja hän on julkisesti tuominnut Argentiinaa 1960 - 1980-luvuilla hallinneen juntan.

30-vuotias Maxima Zorreguieta on opiskellut taloustieteitä Bostonissa ja työskennellyt brysseliläisessä pankissa, mutta luopunut nyt työstään.

Zorreguietan perhe on katolilainen, kun taas Hollannin kuninkaalliset ovat protestantteja.

AFP, STT