Tanskalaisministeri näpäytti Suomea

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanskan tiukentuva ulkomaalaispolitiikka puhuttaa naapurimaita, mutta Suomella ei tanskalaisministerin mukaan ole varaa arvostella uutta linjaa. Helsingin Sanomien haastattelema integraatioministeri Bertel Haarder sanoo, että Suomen olisi syytä pysyä asiassa hiljaa.

- Suomi on kyllä viimeinen maa, joka voi arvostella meidän ulkomaalaispolitiikkaamme, eihän Suomessa käytännöllisesti katsoen asu ulkomaalaisia, Haader näpäyttää.

Hän viittaa tilastoon, jonka mukaan Suomeen viime vuonna pyrkineistä 1 493 turvapaikanhakijasta hyväksyttiin vain 1,6 prosenttia. Tanskaan hakeutuneista 11 554 henkilöstä hyväksyttiin 15,2 prosenttia.

Haader antaakin haastattelussa ymmärtää, että muualla Euroopassa Suomen ulkomaalaispolitiikalle naureskellaan.

Tanskan kansankäräjät käsittelee ulkomaalaispolitiikan tiukentamiseen tähtäävää ulkomaalaispakettia maaliskuun alussa.

Perjantaina tuhannet ihmiset osoittivat Kööpenhaminan keskustassa mieltään suvaitsevaisuuden puolesta, ulkomaalaisvihaa vastaan.

Lipponen: Haarderilla puutteelliset tiedot

Pääministeri Paavo Lipponen vastasi Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla tanskalaisministerin arvosteluun.

Lipposen mukaan tanskalaisten tiedot ovat puutteelliset. Pakolaisten vastaanottoprosentit ovat samalla tasolla, jos huomioidaan oleskeluluvat toissijaisen suojelun perusteella.

Lipponen myös huomautti, että poliittista valtaa tavoitellaan myös ulkomaalaisvastaisella kiihotuksella.

Suomi ei kuitenkaan ole yrittänyt neuvoa Tanskaa ulkomaalaispolitiikassa, Lipponen totesi.

Haarderin väitteeseen, että Suomen ulkomaalaispolitiikkaa nauretaan muualla Euroopassa Lipponen vastasi, että kannattaa katsoa, minkä maan ulkomaalaispolitiikka on nyt Euroopassa tarkkailun alla.

Radio Suomi, STT, Helsingin Sanomat