Sudensuojelua halutaan tehostaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jo saimaannorppaakin harvinaisemman suomalaisen suden suojelua halutaan tehostaa. Asiaa eduskunnassa pohtinut asiantuntijaryhmä ehdottaa kolmen kohdan pakettia suojelua vaudittamaan.

Suojelupaketissa pääpaino olisi maa- ja metsätalousministeriön mukaan radiopantaseurannan lisäämisessä, suden aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyssä sekä asiallisessa susivalistuksessa.

Suden suojelun haasteet Suomessa -seminaarissa kansanedustaja Ulla Anttila totesi, että maamme suurpedoista suden tilanne on vaikein, sillä hyvinäkin pentuvuosina kanta on leikkautunut joko laillisella tai rikollisella metsästyksellä.

Viime vuonna susia ammuttiin tiettävästi 29 kappaletta, joista neljä luvatta. Susikannasta menetettiin arvioiden mukaan neljäs- tai viidesosa, eli käytännössä koko vuoden pentutuotto.

Metsästysneuvos Christian Krogell MMM:stä sanoi uskovansa, että susikanta kestää viime vuoden notkahduksen.

Susi on rauhoitettu muualla paitsi poronhoitoalueella, jossa se on riistaeläin. Riistanhoitopiirien poikkeusluvilla ns. ongelmasusia saa ampua etelämpänäkin.

Susiviha elää sitkeässä

Pantasusien määrää halutaan tänä vuonna lisätä noin 20 yksilöllä, jotta susien liikkeitä voitaisiin seurata nykyistä paremmin.

Kaikkiaan maassamme liikkuu susia arviolta 150 - 160 yksilöä, joista 25:llä on panta.

Pantasusien liikkeistä tietoja voidaan jakaa muun muassa metsästäjille, jotta nämä välttävät viemästä metsästyskoiriaan susialueille.

Suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro Suomen luonnonsuojeluliitosta kuitenkin epäili seminaarissa, onko pelkkä tieto omiaan vähentämään sudenmetsästystä. Susihysteria on hänen mielestään joka- keväinen lööppi-ilmiö, josta puuttuu asiallinen tiedotus.

Lumiaro peräänkuulutti paitsi susiaitoja myös suojeluvastuun siirtämistä maa- ja metsätalousministeriöltä ympäristöministeriölle.

Susivihaan eivät seminaarilaisetkaan löytäneet parantavia lääkkeitä. Asiaa lähestyttiin niin eri tahojen yhteistyön lisäämisen kuin susivahinkojen kattavamman korvaamisen kautta.

- Susi on ihmiselle vain symbolinen uhka ja ikääntyvien miesten iänikuinen uhon kohde, kansanedustaja, professori Erkki "Susi" Pullianen pohdiskeli.

STT, YLE24