1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Po'oulia yritetään vielä pelastaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Havaijilla yritetään pelastaa sukupuutolta po'oulia, yhtä maailman harvinaisimmista lintulajeista. Lintuja arvellaan olevan jäljellä enää kolme yksilöä.

Po'ouli elää Mauin sademetsissä

Kaikki jäljellä olevat po'oulit (Melamprosops phaeosoma), kaksi naarasta ja yksi koiras, asuvat Mauin saarella Hanawin luonnonsuojelualueella, mutta etäällä toisistaan.

Lajin pelastamista yrittävä tutkimusryhmä etsii parhaillaan koiraslintua sademetsäalueelta, josta siitä on havaintoja.

Kun koiras on pyydystetty, siihen kiinnitetään radiolähetin sen liikkeiden seuraamiseksi. Tämän jälkeen tavoitteena on pyydystää toinen naaraista ja kuljettaa se niin ikään radiolähettimellä varustettuna koiraan alueelle, jotta pari voitaisiin saattaa yhteen.

Lintupariskunnan saaminen samaan metsään ei kuitenkaan takaa uuden lintupoikueen syntymistä. Naaras saattaa palata takaisin alkuperäiselle alueelleen tai torjua koiraslinnun kosiomenot.

Ja vaikka muninta onnistuisikin, näin pieni populaatio ei välttämättä enää riitä turvaamaan lajin tulevaisuutta. Tutkijat haluavat kuitenkin edes yrittää Havaijin alkuperäisiin lajeihin kuuluvan linnun pelastamista.

Puolet Havaijin 140 kotoperäisestä lintulajista on jo kuollut sukupuuttoon, puolet jäljellä olevista lajeista on uhanalaisia tai niistä ei ole havaintoja moneen vuoteen.

Kun po'ouli löydettiin vuonna 1973, populaation suuruudeksi arvioitiin 200 lintua. Vuoteen 1990 mennessä po'oulien määrä oli laskenut kuuteen.

Pienen mustanaamioisen hyönteissyöjän kohtaloksi ovat koituneet sen elinalueiden kaventuminen, uudet sairaudet sekä ihmisasutuksen myötä levinneet rotat ja villikissat.

Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi