Sahti sai Euroopan unionin nimisuojan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sahti on saanut Euroopan unionin nimisuojan. Sahtia saa valmistaa muuallakin, mutta sitä ei saa markkinoida sahtina, ellei se ole perinteisellä suomalaisella tavalla valmistettu. Myös muille suomalaisille elintarvikkeille yritetään saada suojattu nimi.

Sahti on toisena suomalaisena elintarvikkeena saanut Euroopan unionin nimisuojan. Samassa alkuperäistuotteiden listassa on entuudestaan muun muassa belgialaisia oluita.

Alkuperäistuotteen valmistuspaikkaa ei ole päätöksellä sidottu Suomeen, mutta vain perinteisellä suomalaisella menetelmällä valmistettua perinnejuomaa saa markkinoida sahtina.

Sahti on kiistattomasti perinnejuoma. Mikään taho ei esittänyt komissiolle määräajan aikana moitetta sahdin erityisluonteesta.

Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen sai tiedon komission antamasta päätöksestä alkuviikolla. Hän iloitsee päätöksestä, jota edelsi neljän vuoden anomusprosessi. Kääriäisen mukaan tämä on tärkeä muistutus perinnejuoman arvosta.

Kalakukko ja karjalanpiirakka suojeluprosessissa

Ennen sahtia suomalaistuotteista nimisuojan on saanut puikulaperuna.

Tällä hetkellä komission käsittelyssä ovat karjalanpiirakka ja kalakukko. Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastajan Sirpa Karjalaisen mukaan ne ovat olleet käsittelyssä iät ja ajat.

Paliskuntain yhdistys on laittanut vireille Lapin poronlihan nimisuojan. Itä-Suomen marjanviljelijät haluaisivat suojan mesimarjalleen.

Kansallisessa käsittelyssä on myös Kainuun rönttöset. Maa- ja metsätalousministeriö on patistanut liikkeelle myös mämmintuottajia.

STT