Ylioppilastutkinnon uudistaminen siirtyy

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ylioppilastutkinnon rakenteen uusiminen lykkääntyy odotetusti vaalien yli. Uuden tutkintomallin kokeilu osassa lukioita on kuitenkin saamassa jatkoa.

Opetusministeri Maija Raskille perjantaina esityksensä jättänyt työryhmä esittää kokeilumallin vakinaistamista. Raskin mukaan uudistusta on kuitenkin poliittisesti mahdotonta tehdä enää tällä hallituskaudella.

Uudessa mallissa olisi kaikille pakollisena aineena vain äidinkielen koe. Lisäksi olisi suoritettava kolme muuta ainetta, joiksi voisi valita toisen kotimaisen kielen, pitkän vieraan kielen, matematiikan tai reaalikokeen.

Muun muassa toinen kotimainen kieli jäisi tällöin valinnaiseksi aineeksi.

Varsinkin Ruotsalainen kansanpuolue on vastustanut uutta tutkintomallia.

Rakennekokeilu jatkuu?

Esityksen mukaista uutta tutkintoa on kokeiltu 29 lukiossa vuodesta 1995.

Opetusministeri Maija Rask kannattaa kokeilun jatkamista ja ehdottaa sen laajentamista. RKP kuitenkin vastustaa asiaa. Kokeilun jatkosta päätetään hallituksen sivityspoliittisessa ministeriryhmässä myöhemmin.

Kouluissa uudistus saa kannatusta. Viime syksynä tehdyn kyselyn mukaan neljä viidesta lukion rehtorista kannattaa uudistusta.

Opetusministeriön mukaan toisen kotimaisen kielen kirjoittaminen ei ole kokeilukouluissa vähentynyt merkittävästi. Sen sijaan matematiikan kirjoittaminen on lisääntynyt.

STT, YLE24