Kiina karkotti Falun Gongin jäseniä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiina on jälleen perjantaina karkottanut kymmeniä ulkomaalaisia Falun Gong -liikkeen kannattajia ja syyttänyt heitä levottomuuksien lietsonnasta. Poliisi pidätti karkotetut torstaina Taivaallisen rauhan, Tiananmenin, aukiolla, kun nämä olivat levittäneet julisteen, jossa luki kiinaksi "Falun Gong on hyvä".

Falun Gongin kannattajia

Jo torstaina Kiinasta karkotettiin kaksi suomalaista. Oululaiset Mikko Mattila, 23, ja Hannu Järvinen, 24, pidätettiin keskiviikkona Pekingissä retkeilymajasta, jonne he olivat majoittuneet.

-Tarkoituksemme oli mennä torstaina Taivaallisen rauhan aukiolle. Meillä oli mukanamme banderolli, jossa luki kiinaksi "Falun Gong on hyvä", kertoi Mattila perjantaina palattuaan Suomeen.

Mattilan mukaan suomalaiset halusivat vain kertoa kiinalaisille totuuden Falun Gongista ja sen opeista.

-Falun Gong ei ole ketään vastaan: ei kiinalaisia poliiseja eikä Kiinan hallitusta vastaan. Mutta on väärin, että sen harjoittajia kidutetaan, Mattila sanoi.

Mattilan mukaan suomalaisiin ei kohdistunut pidätyksen aikana fyysistä väkivaltaa.

Ulkomaisten Falun Gongin jäsenten intoa järjestää mielenosoituksia ovat lisänneet viranomaisten kovat toimet liikkeen kiinalaisjäseniä kohtaan.

Myös Yhdysvaltojen presidentin George W. Bushin ensiviikkoisen Kiinan-matkan uskotaan antaneen pontta mielenosoituksille.

Pidätetyistä ja karkotetuista oli amerikkalaisia yli 30.

Falun Gong korostaa laupeutta

Falun Gong ilmoittaa oppiensa perustuvan totuuden, laupeuden ja kärsivällisyyden periaatteille. Aiemmin samanlaisia periaatteita ovat korostaneet mm. taolaisuus ja buddhalaisuus.

Liike perustettiin vuonna 1992. Kiinan hallitus kielsi liikkeen heinäkuussa 1999 ja julisti sen "pahan kultiksi".

Liikkeen perustaja Li Hongzhi asuu nykyisin maanpaossa Yhdysvalloissa.

Falun Gongin mukaan sillä on Kiinassa 70 - 100 miljoonaa kannattajaa. Vahvistamattomien tietojen mukaan 1 600 sen tukijaa on kuollut pidätyksen jälkeen kidutuksissa.

Liike on levinnyt yli 50 maahan. Suurin osa ulkomaisista kannattajista asuu Yhdysvalloissa.

STT