Itävallan Jörg Haider jättää politiikan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Itävallan äärioikeistolaisen Vapauspuolueen entinen johtaja Jörg Haider on ilmoittanut jättävänsä politiikan. Haider kertoi päätöksestään perjantaina maan televisiossa.

Jörg Haider

-Tästä lähtien vetäydyn täydellisesti valtakunnanpolitiikasta, Haider sanoi televisiohaastattelussa. -Olen tehnyt päätökseni tänään (perjantaina).

Eronsa syyksi Jörg Haider sanoo äskeisen Irakin-matkansa saaman kovan julkisen ryöpytyksen. Häntä ovat arvostelleet niin puoluetoverit, Itävallan liittokansleri Wofgang Schüssel kuin Yhdysvallatkin.

Haider tapasi matkallaan Irakin presidentin Saddam Husseinin. Samalla hän toimitti tarvikkeita irakilaiseen veripankkiin.

Yhdysvallat pyysi torstaina Itävaltaa tutkimaan Haiderin vierailun ja raportoimaan siitä YK:lle, jotta saataisiin selville, toimiko Haider YK:n pakotteiden vastaisesti Irakin-vierailullaan.

Itävallan talousministerin Martin Bartensteinin edustaja sanoi perjantaina, että Haider voidaan tuomita vankilarangaistukseen Irakin-vierailun johdosta.

Haider toimi pitkään Vapauspuolueen johtajana. Hän vetäytyi puolueen johdosta sen jälkeen, kun Vapauspuolue ryhtyi hallitusyhteistyöhön konservatiivisen Kansanpuolueen kanssa vuonna 2000.

Erosta huolimatta Haideria on pidetty Vapauspuolueen tosiasiallisena johtajana.

Haiderilla ei myöskään ole ollut ministerin virkaa Itävallan hallituksessa. Hän on silti tähän saakka ollut mukana vaikuttamassa sen päätöksiin.

Tällä hetkellä Haider on eteläisen Kärntenin osavaltion pääministeri.

AFP, STT