Amerikkalaislehti: Salakuuntelujupakka Kiinan sisäinen kiista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiinan kansankongressin puheenjohtaja Li Peng kiistää osallisuutensa presidentti Jiang Zemin lentokoneesta löytyneisiin salakuuntelulaitteisiin. Macaolla sunnuntaina vieraillut Li totesi kysyttäessä lyhyesti, ettei hän tiedä asiasta mitään.

Presidentti Jiang Zemin

Viime kuussa Kiina raportoi löytäneensä presidentin virkakoneesta 27 kuuntelulaitetta. Kiina syytti vakoilusta Yhdysvaltoja, sillä koneen sisustus on amerikkalaisfirmojen käsialaa.

Kone sai huippunykyaikaisen varustuksensa viime syksynä San Antoniossa kiinalaisten tiukassa valvonnassa. Pian käyttöönoton jälkeen koneesta alkoi löytyä tukuttain asiattomia elektronisia laitteita yhden alettua pitää ääntä.

Yhdysvaltalaislehti The Washington Times väitti perjantaina, että Jiangin mielestä laitteet asennutti Li. Tämän uskotaan halutaan kuunnella, mitä presidentti puhuu Lin perhettä ympäröivistä korruptioepäilyistä.

Kiinalaisissa lehdissä on viime viikkoina puitu yllättävän rohkeasti Kiinan johtoa koskevia väärinkäytösepäilyjä. Yhden mukaan puhemiehen vaimo ja poika olisivat käyttäneet vaikutusvaltaansa kiinalaisen voimayhtiön auttamiseksi.

The Washington Timesin väitettä näyttäisi tukevan se, että Kiinan protestit Yhdysvaltain suuntaan ovat olleet poikkeuksellisen vaisuja. Maiden suhteet ennen presidentti George W. Bushin tämänviikkoista Pekingin-vierailua vaikuttavat kaikin puolin totuttuakin ehjemmiltä.

Kiinalaisilla oli myös tilaisuus valvoa virkakoneen muutostöitä yksityiskohtaisesti. Noin 20 seurantaan osallistunutta Kiinan ilmavoimien upseeria tai ilmailualan virkailijaa on pidätetty, mutta tästäkin Kiina on raportoinut harvinaisen avoimesti.

Sinänsä ei olisi yllätys, jos Kiinan johtajat vartioivat näinä aikoina selustaansa tarkasti. Ensi syksyn puoluekokouksessa Jiangin, Lin sekä pääministeri Zhu Rongjin odotetaan eroavan, ja heille valitaan seuraajat.

YLE24, Reuters

Osallistu tästä ja muista aiheista käytävään uutiskeskusteluun