Järviruoko luonnonmukainen eriste

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Järviruoko on luonnonmukainen eristysaine, johon ei tarvitse esimerkiksi lisätä homehtumista estävää boraxia tai boorihappoa.

Järviruoko on myös Suomessa vielä käytössä olevista luonnonmukaisista rakennusaineista ensimmäinen, joka tutkittiin huolellisesti. Jo 1930-luvulla teknillinen korkeakoulu tutki ruokojen lämmönjohto- ja äänieristysominaisuuksia sekä teki palokokeita.

Ruokorakentamiseen perehtynyt rakennusainetutkija Heikki Multanen ja rakennusarkkitehti Hartwig Reuter suosittelevat pelkkien paalien tai paksujen ruokolevyjen käyttöä eristeenä.

Ruoko ei tarvitse homehtumisenestoainetta, koska siinä luonnostaan oleva puuhappo ajaa saman asian. Savea ruo’on sekaan ei kannata laittaa, koska se vähentää lämmöneristyskykyä. Ruokoharkot tai -levyt voi sen sijaan rapata savella, jolloin myös paloturvallisuus paranee.

Jyväskylään on perustettu Kaanee-niminen osuuskunta, jonka nimissä Multanen ja Reuter pyrkivät levittämään ruokorakentamisen sanomaa. Osuuskunnassa on kehitteillä mm. ruokopintalevy.

Ruokorakentamisen kannattajat korostavat, että ruoko on ekologinen rakennusaine myös silloin, kun sitä arvioidaan koko elinkaaren ajalta. Jokainen kuutio ruokoa, joka käytetään rakennusaineeksi, vähentää vesistöjen ravinnekuormaa. Jätteenä ruoko taas toimii hyvänä maanparannusaineena.

Ylen ympäristötietopalvelu