Pyhiinvaellus jatkui paholaisen kivityksellä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lähes kaksi miljoonaa eri puolelta maailmaa saapunutta muslimipyhiinvaeltajaa on osallistunut perjantaina Saudi-Arabiassa paholaisen kivitystä symbolisoivaan rituaaliin.

Mekka on muslimien pyhin paikka

Pyhiinvaeltajat marssivat Minan erämaassa sijaitsevalle Jamaratin sillalle, jossa jokainen pyhiinvaeltaja heittää seitsemän kiveä kohti paikalla seisovaa pylvästä.

Pylväs on pystytetty paikalle, jossa muslimien mukaan paholainen ilmestyi Abrahamille.

Rituaali on monipäiväisen pyhiinvaelluksen onnettomuusalttein hetki väenpaljouden vuoksi. Turvatoimet ovat mittavia, sillä vuosi sitten tapahtuman yhteydessä sattuneessa paniikissa kuoli 35 pyhiinvaeltajaa.

Perjantaisen rituaalin jälkeen alkaa Eid al-Adhan uhrijuhla, jonka aikana uhrataan jopa miljoona kamelia, lehmää ja lammasta.

Pyhiinvaeltajat nousivat Arafat-vuorelle

Jokavuotinen pyhiinvaellus huipentui torstaina Arafat-vuorelle kiipeämiseen. Pyhiinvaeltajat saapuivat Saudi-Arabiaan Arafat-vuorelle yli kahdentoista kilometrin päästä Minasta jalan, busseilla ja autoilla.

Arafat-vuorella seisominen ennen auringonlaskua on on pyhiinvaellusmatkan kohokohta.

Pyhiinvaelluksen tarkoituksena on jumalan, Allahin, tahdon noudattaminen. Matkalla etsitään puhdistautumista ja henkistä uudistumista.

Pyhiinvaellus on yksi islaminuskon keskeisimmistä pilareista. Jokaisella muslimilla on velvollisuus tehdä matka ainakin kerran elämässään, kunhan rahat ja terveys riittävät.

Noin 80 000 poliisia, sotilasta ja turvamiestä seuraa ihmismassan liikkeitä. Saudi-Arabia on myös varoittanut pyhiinvaeltajia osoittamasta mieltään Yhdysvaltoja tai Israelia vastaan.

Viranomaisten mukaan pyhiinvaellukselle osallistuu 1,32 miljoonaa ulkomaalaista ja yli puoli miljoonaa saudia. Viime vuonna pyhiinvaellukselle osallistui 1,8 miljoonaa muslimia.

Pyhiinvaeltajat erämaahan

Pyhiinvaeltajat kiertävät

Kaaban pyhää kiveä Mekassa

Mekkaan kerääntyneet pyhiinvaeltajat kiersivät keskiviikkona Kaaban pyhää kiveä ennen lähtöään vaellukselle profeetta Muhammedin jalanjäljissä.

Pyhiinvaellus alkoi vaelluksella Minan erämaahan Mekan ulkopuolelle.

Kaupungin ulosmenotiet tukkeutuivat keskiviikkona, kun pyhiinvaeltajia kuljettavat runsaat 20 000 bussia ja autoa suunnistivat kohti erämaata. Tuhannet pyhiinvaeltajat lähtivät myös matkaan jalan.

Erämaahan on pystytetty runsaat 44 000 ilmastoitua ja paloturvallista telttaa, joissa pyhiinvaeltajat viettävät yönsä. Saudi-Arabian viranomaiset ovat käyttäneet satoja miljoonia dollareita estääkseen vuonna 1997 tapahtuneen tulipalon kaltaiset tapaturmat. Palossa kuoli lähes 350 ihmistä.

Pyhiinvaltajien lisäksi Mekkaan on matkustanut myös tuhansia kauppiaita, sillä matkamuistojen ja lahjojen ostosta on tullut yksi pyhiinvaelluksen traditioista. Mekassa myydään vuosittain matkamuistoja satojen miljooniin dollarien arvosta.

Reuters, AFP