Huoltoasemien määrä laskussa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Huoltoasemien määrä väheni Suomesa viime vuonna jonkin verran. Polttonesteitä myyvien huolto-, jakelu- ja automaattiasemia oli vuoden lopussa kaikkiaan 1 760 eli noin kaksi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Öljy- ja Kaasualan keskusliiton tilastojen mukaan huolto- ja jakeluasemiksi luokiteltavia asemia oli 1 230 ja miehittämättömiä automaattiasemia noin 530.

Huolto- ja jakeluasemien määrä määrä väheni noin 60 asemalla eli hieman vajaalla viidellä prosentilla. Miehittämättömien asemien määrä sen sijaan nousi 24 asemalla eli samalla viidellä prosentilla.

Miehittämättömien asemien kokonaismäärä on kasvanut samaa vauhtia viimeisten vuosien aikana. Samalla bensiinin kokonaismyynnin osuus miehittämättömiltä asemilta on noussut noin neljännekseen.

Huolto- ja jakeluasemien määrä on viimeisen 20 vuoden aikana vähentynyt noin kolmanneksella, mutta asemien kokonaismäärä on supistunut vain noin kymmenellä prosentilla, kun automaattiasemien määrä on kasvanut.

Eniten jakelupisteitä on Nesteellä, jolla on yhteensä 524 asemaa. Shellillä on 418 asemaa ja Essolla 263 asemaa.

Verkosto työllisti 8 800 henkeä

Viime vuonna huoltoasemaverkosto työllisti noin 8 800 ihmistä. Kokopäivätöissä olevien määrä väheni, mutta koska osapäivätyöntekijöiden määrä lisäääntyi, nousi henkilöstön kokonaismäärä noin 450 hengellä eli viidellä prosentilla vuodesta 1997.

Vuosikymmenen aikan huoltamohenkilökunnan määrä on vähentynyt noin 40 prosentilla ja alan kokopäivätöissä olevien määrä lähes puolella.

Bensanmyynnin markkinaykkönen on Neste 32,4 prosentin osuudella. Shell on toisena 22,5 prosentilla ja Esso kolmantena 17,6 prosentin markkinaosuudella.

Kaikkien öljytuotteiden markkinaykkönen on Neste 39,4 prosentin osuudella, Teboil toisena, 21,2 %, sitten Shell 18,2 %, ja Esso neljäntenä 13,5 prosentin osuudella.

Rajusti markkinoille rynnäköinyt JET hallitsee bensamarkkinoista 6,1 prosentin osuutta, mutta kaikista öljytuotteista vain 1,4 prosentin osuutta.

Öljy- ja keskusalan keskusliitto