Geenikiista pudotti Labourin kannatusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian hallitsevan työväenpuolueen kannatus on laskenut alimmilleen sitten vuoden 1997 toukokuun vaalien murskavoiton. Siitä huolimatta Labourin kannatus, 51 prosenttia, on brittipuolueeksi huomattavan korkea.

Yhtenä syynä työväenpuolueen suosion laskuun pidetään sitä, että pääministeri Tony Blair ei ole suostunut kieltämään geenimanipuloidun ruoan tuotantoa. Independent- lehden sunnuntaina julkaisema mielipidemittaus osoittaa, että 60 prosenttia briteistä ei hyväksy hallituksen toimintaa geenikysymnyksessä.

The Times -lehden perjantaina julkaiseman MORI-laitoksen mielipidemittauksen mukaan 51 prosenttia briteistä kannattaa työväenpuoluetta. Tämä on 5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin tämän vuoden tammikuun mittauksessa, mutta silti 7 prosenttia enemmän kuin toukokuun 1997 vaaleissa.

Labourin kannatus edelleen harvinaisen suuri

Työväenpuolueella on brittipuolueeksi huomattavan suuri kannatus ja 21 prosentin etumatka konservatiiveihin. Konservatiivista puoluetta kannattaa 30 prosenttia ja liberaalidemokraattista puoluetta 14 prosenttia briteistä.

Vaatimukset geenimanipuloidun ruoan tuotannon kieltämiseksi saivat lisäpontta, kun kansainväliset tiedemiehet asettuivat tukemaan skotlantilaisen tutkijan koetuloksia. Tutkijan tekemät kokeet osoittivat, että geenimanipuloidut perunat voivat vahingoittaa rottien tärkeimpiä sisäelimiä.

Konservatiiveillä johtajaongelma

The Times -lehden mittaus ei ollut mieluista luettavaa myöskään konservatiivisen puolueen johtajalle William Haguelle, vaikka puolueen kannatus on noussut 6 prosenttiyksikköä tammikuusta.

Mittauksen mukaan 53 prosenttia briteistä on tyytymättömiä ja vain 23 prosenttia tyytyväisiä Hagueen. Hänet valittiin konservatiivien johtoon vuoden 1997 vaalitappion jälkeen.

Haguen kannatuslukemat ovat alhaisimmat sitten viime vuoden syyskuun. Sen sijaan Blairin toimintaan on 58 prosenttia tyytyväisiä ja 34 prosenttia tyytymättömiä. Blairin kannatus on tosin laskenut tämän vuoden tammikuusta, mutta on silti poikkeuksellisen korkea.