Entinen senaattori Bob Dole sovittelemaan Kosovoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain entinen senaattori Bob Dole matkustaa Kosovoon taivuttelemaan kriisin osapuolia hyväksymän rauhansopimuksen, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Ulkoministeriön edustajan mukaan Dolella on vaikutusvaltaa Kosovon albaaneihin, koska hän on puhunut näiden puolesta useita vuosia.

Dolen on määrä tavata osapuolien johtajia Kosovossa. Hän saattaa myös tavata Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin. Tarkempia matkasuunnitelmia ei vielä ole tehty.

Kosovon rauhanneuvotteluja vetävä Christopher Hill tapasi puolestaan tiistaina Serbian presidentin Milan Milutinovicin.

Milutinovicin mukaan poliittinen ratkaisu Kosovon kriisiin on vielä matkojen päässä, Hill kertoi tapaamisen jälkeen.

Tästä huolimatta Hill sanoo toivovansa, että sekä serbit että albaanit allekirjoittavat rauhansopimuksen, kun neuvottelut jälleen käynnistyvä parin viikon kuluttua.

EU:n ja Yhdysvaltain rauhanneuvottelijoiden mukaan albaaniedustajat vaikuttivatkin maanantain keskustekujen jälkeen entistä myöntyväisemmiltä rauhansopimuksen suhteen.

Cohen varoitti serbejä

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen sanoi maanantaina, että Nato ryhtyy toimiin serbejä vastaan, mikäli nämä eivät lakkaa tappamasta viattomia ihmisiä.

Ainakin yksi albaani kuoli ja kaksi loukkaantui sunnuntai-iltana ampumavälikohtauksessa Kosovon pääkaupungissa Pristinassa sijaitsevassa kahvilassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyse saattoi olla albaanien keskinäisistä välien selvittelyistä.

Aiemmin päivällä serbipoliisi kuoli ja neljä haavoittui albaanien iskussa.

Kansainväliset tarkkailijat pelkäsivät yhteenottoja jo etukäteen, sillä maakunnan albaanienemmistö vietti sunnuntaina kapinoinnin kiihtymisen vuosipäivää.

Yhteenotot ja Jugoslavian joukkojen keskittäminen ovat jatkuneet, vaikka Kosovon albaanit ja Jugoslavia taipuivat tiistaina alustavaan sopuun maakunnan itsehallinnosta.

Kovan linjan albaanijohtaja erosi UCK:sta