Vihreät uhkaavat Ruotsin hallitussopua

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruotsin hallitussopu rakoilee, kun vihreät uhkaavat vetää tukensa sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitukselta.

Vihreät vaativat hallitukselta ja pääministeri Göran Perssonilta (kuvassa) kovempia otteita erityisesti siirtolaisten työmarkkina-aseman parantamiseksi.

Tilastojen mukaan esimerkiksi somaleista 95 prosenttia on työttömänä. Vastaavasti Britanniassa somaleista vain viisi prosenttia on työtä vailla.

Ruotsin yleinen työttömyysaste on 6,2 prosenttia.

Siirtolaisten asemaa korostaa se, että ruotsalaisista joka kahdeksas on joko siirtolainen tai jompi kumpi hänen vanhemmistaan on siirtolainen.

Dagens Nyheterissä julkaisemassa kolumnissa vihreitten johtaja Birger Schlaug esitti tiukkoja vaatimuksia sosiaalidemokraateille.

- Jotain pitää tapahtua. Hyvät tavoitteet, retoriikka ja hyvää tarkoittavat lauseet eivät riitä. Hallituksen pitää tehdä päätöksiä, Schlaug jyrisi kirjoituksessaan.

Schlaugin mukaan poliitikot, liike-elämä ja ammattiliitot ovat rakentaneet valtavia "syrjintäseiniä" koko yhteiskuntaan niin, että tietyt ryhmät on kokonaan suljettu työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Vihreitten mukaan työpaikkoja saadaan lisää, jos työviikko olisi 35 tunnin mittainen ja työnantajien erilaisia maksuja vähennettäisiin.

Siirtolaisten mukaan pysyvän työpaikan esteenä on ulkomaalainen nimi tai yksinkertaisesti ihon väri.

Sosiaalidemokraatit saivat viime vaaleissa 36,4 prosentin ääniosuuden, vasemmisto 12,5 prosenttia ja vihreät seitsemän prosenttia.