Japanin taloudessa ei nousun merkkejä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Japanin keskuspankki pelkää, ettei julkisten menojen lisääminen ehkä auta saamaan maan taloutta raiteilleen.

Joulukuussa julkistettu yli 3 500 miljardin markan budjetti on maan historian suurin ja tähdätty lisäämään kotimaista kysyntää. Talouskasvun tavoitteeksi pääministeri Keizo Obuchi asetti tälle vuodelle puoli prosenttia.

Talous kuitenkin nousee tai kaatuu kotimarkkinoiden mukana. Vienti vetää kohtuullisesti, mutta japanilaisostajat tuntuvat edelleen vain katselevan tavaroita kaupassa.

Keskuspankin edustaja Akinari Horii arvioi, että teollisuustuotanto on jo kohdannut aallonpohjansa. Tuotannon kääntymisestä nousuun ei kuitenkaan ole mitään erityisiä ennusmerkkejä.

Kasvutavoitteessa pysymistä vaikeuttaa kasvava velkataakka. Lisäksi työttömyysaste on hiipinyt japanilaisittain ennätyskorkealle 4,4 prosentin tasolle. Työttömiä Japanissa on nyt 2,98 miljonaa.

Keskuspankista todettiin tiistaina, että talouden elvyttämiseksi on tutkittava kaikki keinot. Uhkaavaa deflaatiokehitystä ollaan torjuttu koronlaskuin, joilla pitäisi saada aikaan hintojen terve prosentin nousu vuositasolla.

Korkotie on kuitenkin käytännössä lähes loppuun kuljettu. Osa asiantuntijoista haluaisi laskea helmikuussa 0,15 prosenttiin pudotettua yönylikorkoa edelleen, mutta käytännön nollakoron vaikutuksista kenelläkään ei ole aiempaa kokemusta.

Pitkät korot pyrkivät nousemaan ja jeni vahvistumaan, minkä pelätään vievän voimaa myös vientimarkkinoilta.