Saamelaisvaalien äänestäjien valinta valmis

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saamelaiskäräjävaalien uusien äänestäjien valinta on suoritettu. Käräjävaalien vaalilautakunta on postittanut äänioikeusilmoitukset tiistaina.

Lappalaisperusteella äänioikeutta haki ensi syksyn vaaliin joukko henkilöitä, joiden esi-isien saamelaisuudesta on merkintä kirkonkirjoissa tai maakunta-arkiston tiedostoissa.

Ivalon Lapinkylä-yhdistyksen edustajan Yrjö Mattilan mukaan mahdolliset hylkäykset vaaliluettelosta aiheuttavat valituskierroksen ja vetoomuksen oikeusministeriöön käräjälain tulkinnasta.

Valituksia odotettavissa

Lapin yliopiston oikeustieteen professorin Pertti Eilavaaran mukaan virheellisesti määritelty äänioikeus voi mitätöidä ensi syksyn saamelaiskäräjävaalit.

Eilavaara sanoo mitätöimisen olevan mahdollista, mikäli pystytään osoittamaan, että nyt äänestysluettelon ulkopuolelle jätettyjen äänet vaikuttaisivat vaalitulokseen.

Äänioikeutettuja valinnut käräjien vaalilautakunta on hylännyt 1 100:n äänioikeutta hakeneen anomuksen. Lautakunnan mielestä lappalaismerkintä veroluetteloissa ei ole riittävä osoitus saamelaisuudesta.

Lapin Radio

Vaalilautakunta puolustaa tiukkaa linjaa (video)