1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Viljanpuinti etuajassa, vihannessadosta keskinkertainen

Viljasato on ympäri maan jo miltei kokonaan korjuussa, ja puintikausi päättynee pari viikkoa normaalia aiemmin. Viljasadosta odotetaan sekä laadultaan että määrältään normaalia.

Maaseutukeskusten mukaan harvinaisen lämmin ja kuiva sää on tehnyt puintikauden huippuhyväksi ja viljat on saatu talteen hyvälaatuisina. Samalla on säästetty kuivauskustannuksisssa.

Laitumien kasvua kuivuus on kuitenkin haitannut. Laidunrehun määrä ei tule riittämään ja eläimille joudutaan antamaan niitto- tai säilörehua. Tilanne lienee pahin Uudellamaalla.

Vihannessadosta keskinkertainen

Vihannessato jää tänä vuonna säiden takia pääosin määrältään ja laadultaan keskinkertaiseksi. Luonnonsateita ei ole pystytty korvaamaan sadetustenkaan avulla. Sää on suosinut lähinnä vain avomaankurkkua ja kesäkurpitsaa.

Ongelmia säästä on koitunut etenkin kukka- ja parsakaalille. Myös perunan ja sokerijuurikkaan kasvu on hidastunut kuivuuden takia, mikä heikentää niiden sato-odotuksia.

Kuivuus on verottanut myös sipulisatoa. Sipulit ovat kuitenkin tuleentuneet ja kuivuneet hyvin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.

STT