Ruumiista irtautumisen kokemukselle selitys?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sveitsiläinen tutkijaryhmä uskoo löytäneensä ihmisen aivoista alueen, jossa ns. ruumiista irtautumisen kokemus saa alkunsa. Lausannen ja Geneven yliopistojen tutkijat kertovat havainnoistaan keskiviikkona ilmestyneessä Nature-tiedelehdessä.

Oikeanpuoleisessa aivokuoressa sijaitsevan alueen toiminta liittyy tutkijoiden mukaan tilan kokemiseen.

Löytö tehtiin, kun tutkijat antoivat epilepsiapotilaan aivoihin sähköisiä ärsykkeitä hoidon aikana. Naispuolinen potilas kertoi toistuvasti kokeneensa tunteen, että hän irtautui ruumiistaan ja leijui sen yläpuolella.

Tiedemiehet uskovat, että noin kymmenen prosenttia ihmisistä, jotka ovat käyneet lähellä kuolemaa, ovat kokeneet jotain vastaavan kaltaista. Ilmiötä on kuitenkin ollut vaikea osoittaa todeksi.

Myös eräät migreeni-, epilepsia- ja sydänpotilaat ovat kertoneet vastaavasta kokemuksesta.

Tutkijat uskovat, että kyseisellä aivojen alueella yhdistyvät ihmisen näköhavainto omasta ruumiistaan ja kehon fyysinen tuntemus. Ruumiista irtautumisen kokemus saattaa heidän mukaansa ilmetä, kun nämä kaksi aistimusta eivät yhdisty normaalilla tavalla.

Sveitsiläisryhmän edustaja ei tiedä, miksi kokemus ilmenee ihmisillä, jotka ovat käyneet lähellä kuolemaa, mutta asia saattaa liittyä hapen puutteeseen aivoissa tai häiriöön tietyillä aivojen alueilla.

Reuters